- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Stiže još deset brzih elektropunjača za srpske auto-puteve

© AP Photo / Richard VogelElektrični automobil
Električni automobil - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
JP "Putevi Srbije" raspisali su tender za projektovanje, isporuku, ugradnju i puštanje u rad brzih elektropunjača za punjenje elektro automobila na autoputevima Republike Srbije, vredan 83,3 miliona dinara.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji tendera, predmet javne nabavke je projektovanje i ugradnja 10 brzih elektropunjača na 10 lokacija, prenosi Blic pisanje Ekapije.
U pitanju su odmorište „Čokot“ na autoputu E-75 u smeru Niš – Preševo, odmorište „Lalinci“ na autoputu E-763 u smeru Čačak – Beograd, odmorište „Jerina“na autoputu E-75 u smeru Beograd – Niš, naplatna stanica „Šimanovci“ na autoputu E-70 u smeru Beograd – Šid, naplatna stanica „Stara Pazova“ na autoputu E-75 u smeru Subotica – Beograd, odmorište „Toplik“ na autoputu E-80 u smeru Niš – Dimitrovgrad, odmorište „Crvena reka“ na autoputu E-80 u smeru Dimitrovgrad – Niš, odmorište „Korbevac“ na autoputu E-75 u smeru Preševo – Niš, naplatna stanica „Subotica“ na autoputu E-75 u smeru Subotica – Beograd i naplatna stanica „Šid“ na autoputu E-70 u smeru Šid – Beograd.
Kako je objašnjeno, model punjača snage 70-90 kW DC je brzi punjač električnih automobila u jednom mono kućištu. Maksimalna izlazna DC snaga uređaja treba da je 70-90 kW, sa mogućnošću hardverske nadogradnje uređaja u istom kućištu do izlazne snage punjača od minimalno 300 kW DC, u slučaju potrebe naručioca za povećanjem snage prema budućem razvoju tržišta.
Fleksibilni dizajn treba da omogući jedan CCS2 priključak sa integrisanim pripadajućim kablovima, kao i jedan priključak tipa 2 za AC punjenje, uz mogućnost punjenja dvaelektrična vozila istovremeno.
Predviđeno korišćenje ovog punjača je po principu usputnog punjenja, što je pogodno za naplatne stanice, odmorišta na autoputevima ili benzinske stanice. Isporučeni uređaj mora podržavati i mogućnost priključenja četiri CCS2 priključka u slučaju potrebe naručioca za povećanjem kapaciteta.
Tender je otvoren do 29. avgusta, a procenjena vrednost posla iznosi 83,3 miliona dinara.
Putevi Srbije su, kako je navedeno na njihovom sajtu, do sada na na glavnim putnim pravcima u Srbiji instalirali 8 elektropunjača, od kojih tri ultra brza, maksimalne izlazne snage 175 kW, koji su u funkciji od januara prošle godine. Dva se nalaze na platou bivše naplatne stanice „Niš“(smer Beograd-Niš i smer Niš-Beograd), a treći je na platou naplatne stanice „Beograd“ (smer Niš-Beograd).
Preostalih pet, snage 22-50kW, locirani su na platoima naplatnih stanica „Preševo“ (iz smera GP sa Makedonijom ka Nišu), „Šid“ (iz smera GP sa Hrvatskom ka Beogradu), „Dimitrovgrad“ (iz smera GP sa Bugarskom ka Nišu) i „Subotica“ (iz smera GP sa Mađarskom ka Beogradu), kao i na odmorištu „Boljkovci“, na autoputu Miloš Veliki (smer Beograd-Čačak), u blizini naplatne stanice „Ljig“.
Ovi punjači poseduju tri priključka - dva za brzo DC punjenje i jedan za brzo AC punjenje. Ovakva stanica omogućava napajanje električnih automobila maksimalnom izlaznom snagom 50 kW za DC i 22 kW za AC punjenje.
Električni automobil - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2022
EKONOMIJA
Sve „boljke“ vozila na baterije: Zašto Srbi slabo kupuju električne automobile
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala