- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbi masovno kupuju stanove u Grčkoj, Halkidiki najprivlačniji

CC0 / Pixabay / Neos Marmaras
Neos Marmaras - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Iako je Trst jedna od destinacija u kojoj zbog povoljnih cena sve više građana kupuje stanove, Grčka je zemlja u kojoj su Srbi prošle godine kupili neverovatan broj nekretnina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Prošle godine u Grčkoj, i to samo na Halkidikiju, prodato je oko 15.000 nekretnina. Srbi uglavnom kupuju stanove, a prosek cene je od 1.350 do 2.000 evra po kvadratu. To je neki niži rang cena“, navela je Aleksandra Jovanović, agent za prodaju stanova u Grčkoj.
Ako želite da kupite stan u Grčkoj sem novca potrebno je da nađete i dobru agenciju koja će posredovati u kupovini. Iako je mogućnost duple prodaje minimalna, agencije imaju prevodioce, pravnike, kontakte sa notarima.
„Kada se kupuje nekretnina plaća se tri posto porez. Konkretno, jedan stan što sam prošle nedelje imala, što sam prodala 55 kvadrata u centru Soluna, na godišnjem nivou je porez 140 evra“, navela je Jovanovićeva.

Kupuju se stanovi i u Italiji i Bugarskoj

Ispostavilo se i da je jeftinije pazariti stan u Milanu, nego u Beogradu. Ipak, cene u Italiji su nešto više nego u Grčkoj, a procedure komplikovanije, navodi RTS.
Da biste uopšte kupili nekretninu potrebna je boravišna dozvola, sem ako ne živite u Italiji duže od tri godine. Ako ste samo povremeno u toj zemlji mora da postoji ugovor o reciprocitetu.
Cena opet zavisi od više faktora.
Sanja Lučić, dopisnik RTS-a iz Italije, navodi da je prosečna cena nekretnina u toj državi oko 1.855 evra.
„Međutim one drastično variraju od severa do juga zemlje, od delova grada, kao i kojoj energetskoj klasi pripada stan i mnogih drugih faktora“, napomenula je Lučićeva.
Građani Srbije se sve češće odlučuju i za kupovinu nekretnina i u Bugarskoj uglavnom u gradovima na moru, jer su objekti jeftiniji čak i od onih u Grčkoj. Procedure se ne razlikuju bitno od onih koje važe za domaće stanovništvo.
EKONOMIJA
Koje destinacije u Srbiji privlače domaće, a koje strane turiste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala