- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Koje destinacije u Srbiji privlače domaće, a koje strane turiste

Pratite nas
Srpski turizam u tekućoj godini oborio je rekorde. Mesto više traži se u gotovo svim banjama, na planinama, jezerima, rekama, ali i u seoskim sredinama. Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović kaže da građani Srbije najčešće biraju banje i planinske centre dok se stranci najpre odlučuju za gradove – Beograd, Novi Sad, Suboticu, Niš.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Marija Labović je navela da je u Srbiji u prvih šest meseci registrovano skoro pet miliona noćenja. Prema njenim rečima, više faktora je doprinelo ovakvim rezultatima.
"Na prvom mestu, veliki broj domaćih turista, naročito zahvaljujući vaučerima. S druge strane, ponovo imamo inostrane turiste koji su se vratili u Srbiju. Kada su noćenja u pitanju, čak za 85 odsto imamo više noćenja inostranih turista u odnosu na prošlu godinu", objašnjava Labovićeva za javni servis.
Ovog leta domaći turisti biraju banje i planinske centre.
"Najposećenija su Vrnjačka banja, Sokobanja, Prolom banja, Lukovska banja, zatim planine Zlatibor, Tara, Divčibare, Kopaonik... Zaista se traži krevet više i u banjama i u planinskim centrima", navodi Labovićeva.
S druge strane, stranci se najčešće odlučuju da posete gradove širom Srbije.
Ona kaže da se inostrani turisti u 50 odsto slučajeva odlučuju za Beograd, dok turisti iz regiona češće biraju i druge destinacije u Srbiji.
"Kada su stranci u pitanju, čak 87 odsto svih stranih turista koji dođu u Srbiju borave u nekom od gradova – njih čak 50 odsto u Beogradu, zatim su tu Novi Sad, Subotica, Niš", ukazuje Labovićeva.
Kaže da su najbrojniji turisti iz Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. U Beogradu ima dosta turista iz Nemačke, a sve su brojniji i oni iz Kine, koji su 2019. godine bili prvi po broju noćenja.
Direktorka TOS-a napominje da se traže radnici u turizmu i da je kvalifikovana radna snaga više nego deficitarna u ovom periodu.
"Zato mislimo da je potrebno da se dodatno ulaže u obrazovanje, kada su ta zanimanja u pitanju i ne samo to, već i da se poboljšaju uslovi za ljude koje rade u turizmu, jer plate bi morale da prate i potražnju za radnicima, tako da mislimo da je to jedan od načina da zadržimo radnike u Srbiji", istakla je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala