- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Sve oko turneje Nensi Pelosi i moguće posete Tajvanu je provokacija

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Situacija sa turnejom predsednice Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi i mogućom posetom Tajvanu je provokacija, koja vodi povećanju napetosti u regionu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mi sada, verovatno, ne možemo da preciziramo sa sigurnošću hoće li ona tamo odleteti ili ne. Ali, sve što je povezano s tom turnejom i mogućom posetom Tajvanu, naravno da je izrazito provokativnog karaktera. To provocira situaciju u regionu, vodi do povećanja napetosti“, izjavio je Peskov novinarima.

ON je naglasio da to prate sve svetske zemlje.
Kako je istakao, Rusija je solidarna sa Kinom.

„Potpuno razumemo Kinu i njen veoma delikatan odnos prema tom problemu. On je apsolutno opravdan. I, umesto toga da uvaže tu osetljivost, Sjedinjene Države nažalost, biraju ovakvu konfrontaciju. Ništa dobro to neće doneti. Ovde se može izraziti samo žaljenje“, dodao je Peskov.

Zaharova: Situacija u Tajvanskom moreuzu ─ unutrašnja stvar Kine

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Moskva vidi moguću posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu kao još jednu provokaciju Vašingtona koji pokušava da izvrši dodatni pritisak na Peking.
„Smatramo da je rešavanje situacije u Tajvanskom moreuzu čisto unutrašnja stvar Kine. Naravno, kao azijsko-pacifička država, Rusija se nada da će tajvanski problem biti rešen bez štete po mir i stabilnost u regionu“, naglasila je portparolka.
Zaharova je navela da stav Moskve o postojanju „samo jedne Kine“ ostaje nepromenjen: „Vlada Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu, a Tajvan je sastavni deo Kine“.
Prethodno je kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo danas da će Peking oštro uzvratiti ako predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan.
Ranije su tajvanski mediji javili da bi Pelosijeva, koje predvodi američku delegaciju, trebalo da sleti između 21 i 22.30 u utorak po lokalnom vremenu (15-16.30 po srednjoevropskom vremenu) na aerodrom Songšan u Tajpeju.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjung - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SVET
Kina neće ostaviti prostor za akciju separatistima na Tajvanu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
RUSIJA
Zaharova o mogućoj poseti Pelosijeve Tajvanu: Vašington destabilizuje svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala