- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika se bori da Novak dođe, a doktor mu poručio: „Čista sebičnost“

© AP Photo / Alastair GrantNovak Đoković Vimbldon
Novak Đoković Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Dok Novak Đoković strpljivo čeka odluku o tome da li će moći da igra na US Openu, posle poruka podrške iz Amerike stigla je i jedna osuđujuća. Doktor Džonatan Rajner u razgovoru sa Patrikom Mekinroom želeo je da istkane „Novakovu sebičnost“ uprkos tome što srpski as nikoga ne ugrožava i samo sledi pravo izbora.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Novak Đoković je pre nekoliko meseci zvanično saopštio da još uvek ne želi da primi vakcinu i time navukao veliki pritisak javnosti koji i dalje ne jenjava.
Zbog odluke da se ne vakciniše Novak ne može da igra na US Openu, a iz istog razloga propustio je i Australijan Open za koji je imao izuzeće, ali je na kraju deportovan jer je „pretnja po javno zdravlje“ prema rečima sutralijskih vlasti.
Često se Novak karakteriše kao jedina osoba na planeti koja se nije vakcinisala, a o njegovoj odluci govori se kao da je kobna po nekoga što definitivno nije slučaj.
Poslednji u nizu kritičara je doktor Džonatan Rajner koji je gostujući u podkastu Patrika Mekinroa, teniske legende, oštro komentarisao srpskog asa.
„Tamo gde je zaista trebalo da bude viđen kao primer, on to nije uspeo da uradi, ono što je uradio je zapravo sebičnost“, rekao je dr Džonatan Rajner povodom Novakove odluke da se ne vakciniše.
Rajner, koji je profesor medicine i hirurgije na Univerzitetu Džordž Vašington, smatra da bi srpskom igraču trebalo dozvoliti da uđe u zemlju za US Open, međutim u isto vreme veruje da Srbin nije ispunio svoju „javnu odgovornost“ i da je od samog početka zauzeo sebičan stav protiv vakcinacije.
„Kada pogledam nekog poput Đokovića, nekoga ko je zaradio stotine miliona dolara igrajući tenis, ko je živeo ovim neverovatno srećnim životom, gledam na njega kao na neku vrstu simbola javne odgovornosti“, rekao je dr Rajner.
„Uprkos činjenici da mislim da bi trebalo da igra u Sjedinjenim Državama, tokom najmračnije tačke u ovoj pandemiji gde je zaista trebalo da bude viđen kao primer, on to nije uspeo da uradi. Ono što je on uradio je u stvari pokazivao sebičnost, tako je i bilo prošle zime, čista sebičnost“, dodao je dr Rajner.
Amerikanac smatra da Novakova izjava u kojoj ističe da nije siguran u vakcine nije opravdana jer su vakcine bezbedne.
„Vidite, mislim da je loša odluka da se Đoković ne vakciniše, mislim da je to loš primer. I dalje mislim da treba da se vakciniše radi sopstvene zaštite, a njegova zabrinutost za bezbednost vakcina je neopravdana. Vakcine su izuzetno bezbedni i rizik po zdravlje sportiste je mnogo veći od samog virusa nego od bilo koje potencijalne vakcine“, smatra dr Rajner.
Amerikanac veruje da se vodeće javne ličnosti poput Đokovića ne žrtvuju mnogo time što se vakcinišu i nose maske kako bi zaštitile ne samo sebe već i zajednicu u celini.
„Kada gledam na sportiste, gledam na njih kao na ljude koji na neki način dolaze do javnosti i pokušavaju da predstavljaju najbolje od nas. Kada deca idu na bejzbol utakmice ili idu na US open i navijaju za igrača...Tražim igrača da mi pokaže nešto zbog čega želim da dostignem više nivoe u svom životu. Neka demonstracija hrabrosti, ili discipline, ili žrtvovanja“, objasnio je dr Rajner.
Uprkos komentarima poput ovih kakve je imao dr Rajner, Amerikanci se bore da Novak igra na poslednjem Grend slemu, a trenutno je najglasnija u tome Klaudija Teni, članica Kongresa koja je uputila pismo Entoniju Blinkenu, državnom sekretaru.
Blinken je jedan od četvorice ljudi uključujući Džoa Bajdena, predsednika SAD koji može da dozvoli ulazak Đokovića iako je nevakcinisan oslanjajući se na izuzeće za osobu od nacionalnog interesa.
Ipak , i dalje nema govora da vlasti žele da reaguju.
Elena Ribakina - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SPORT
Ruskinja preokretom šokirala šampionku Vimbldona
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SPORT
Đoković i kada ne igra privlači pažnju bivšeg dežurnog kritičara: „U problemu sam“
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SPORT
Lendl razočaran zbog Novaka i Rafe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala