- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Napeto na istoku: Peking prati maršutu Pelosi i šalje ozbiljno upozorenje Americi

© AP Photo / SAM YEHVojna baza u Tajpeju
Vojna baza u Tajpeju - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da će Peking oštro uzvratiti ako predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Kina će preduzeti odlučne mere da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet ako predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan", izjavila je na brifingu portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.
Ona je rekla da Peking sa velikom pažnjom prati maršrutu Pelosi, koja boravi na turneji po Aziji, prenosi RIA Novosti.
Dodala je da su Kina i Sjedinjene Države u bliskom kontaktu na svim nivoima i putem različitih kanala i da je Kina više puta jasno stavila do znanja SAD da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.
„Nadamo se da američki zvaničnici razumeju važnost i osetljivost ovog pitanja, kao i rizike u vezi s njim“, dodala je Hua.
Agencija Rojters javila je, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi Pelosi danas trebalo da doputuje na Tajvan.
Mogućnost posete pelosi podigla je tenzije u Tajvanskom moreuzu, pošto Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije.
Stotine ljudi na Tajvanu podiglo je transparente u znak protesta protiv dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan, a mnogi su uzvikivali: „Puško, vrati se nazad”

Poruka za Pelosi? Gađamo

Kineska Uprava za pomorsku bezbednost saopštila je da će od danas do 6. avgusta u delu Južnog kineskog mora biti održane vojne vežbe sa bojevim gađanjem.
S tim u vezi, zabranjen je ulazak svih brodova u područja čije su koordinate navedene na sajtu agencije, istaknuto je u saopštenju, prenosi Interfaks.
Kineska vojska je poslednjih dana intenzivirala vežbe u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru, uključujući i vode provincije Fuđan, koju od Tajvana odvaja moreuz.
Posmatrači ocenjuju da su vežbe povezane sa mogućom posetom predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.
Pogledajte i emisiju „Novi Sputnjik poredak“, u kojoj smo analizirali zašto Vašington provocira Peking i zašto raste opasnost od izbijanja oružanog sukoba između Kine i Amerike u Zapadnom Pacifiku:
Kineski avioni J-15 na nosaču aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SVET
Sve oči uprte u Tajvan, hoće li se Amerika usuditi da izazove Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala