- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sve oči uprte u Tajvan, hoće li se Amerika usuditi da izazove Kinu

© AP Photo / Xinhua/Hu ShanminKineski avioni J-15 na nosaču aviona u Južnom kineskom moru
Kineski avioni J-15 na nosaču aviona u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Iako kancelarija američke visokopozicionirane funkcionerke Nensi Pelosi nije navela da će ona tokom mini azijske turneje posetiti i Tajvan, Kina nije uverena da se to neće desiti. Ukoliko do toga dođe sigurno neće sedeti skrštenih ruku, kaže nekadašnji dopisnik iz Kine Zoran Đorđević. Kakav bi odgovor bio niko se, pak, ne usuđuje da prognozira.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pažnju svetske javnosti već danima zaokuplja mogućnost posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi Tajvanu koji je i po priznanju Vašingtona još od vremena predsednika Ričarda Niksona teritorija Narodne Republike Kine. O tome su Peking i Vašington potpisali tri kominikea. Zato dolazak Pelosi na Tajvan, uprkos protivljenju Kine, Peking vidi kao narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, odnosno kršenje principa „jedne Kine“.

Hoće li SAD izazvati Kinu

Komentarišući mogućnost posete Pelosije Tajvanu, Đorđević kaže da prema pisanju kineskih medija Peking i dalje ne veruju da je ona sasvim odustala od posete Tajvanu.
„To što se ne pominje Tajvan kao jedno od odredišta Pelosijeve nije umirilo Kineze. Oni i dalje strepe da će ona na nekakav način hteti da ode na Tajvan. Sada je pitanje zašto je ona toliko zapela da ode u tu posetu koja znači guranje prsta u oko Kinezima i pokazivanje američke premoći na Pacifiku i spremnosti da se eventualno upusti u sukob“, kaže on za Sputnjik.
Naš sagovornik napominje da gotovo da nije bilo dana u poslednja dva meseca da kineski zvaničnici nisu žestoko kritikovali Ameriku i njenu spoljnu politiku. Ko to stalno ide na tuđe pragove i drži predavanja ili pokazuje silu, ko gradi vojne baze u inostranstvu, ko obara tuđe vlade, podsećali su kineski zvaničnici, kritikujući SAD.
© AP Photo / Li GangKineski predsednik Si Đinping je američkom kolegi Bajdenu poručio da se ne igra vatrom
Kineski predsednik Si Đinping tokom posete mornarici u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Kineski predsednik Si Đinping je američkom kolegi Bajdenu poručio da se ne igra vatrom
Ta retorika je sada prilično zaoštrena, dodaje on, podsećajući na telefonski razgovor kineskog i američkog predsednika kada je Si Đinping poručio Džozefu Bajdenu da se ne igra vatrom.
Odnosi dve države su, kako smatra, na prilično niskom nivou i poseta Tajvanu treće ličnosti po značaju u američkoj administraciji bi značila radikalno kršenje sva tri kominikea od strane SAD koje su Amerikanci i Kinezi potpisali od kada su uspostavili odnose i Amerika prihvatila „jednu Kinu“.

Vojni avioni pripravni

Kinezi su, kako napominje, strašno osetljivi na to i to smatraju kršenjem suvereniteta i ugovora koji je međunarodno verifikovan.
Đorđević napominje da su sada različite kineske institucije, od parlamenta, preko Kancelarije za Tajvan, predstavnika Ministarstva odbrane, Generalštaba, kao i komandanti pojedinih vojnih oblasti ovih dana najavili da će u slučaju da dođe do posete Tajvanu Kina preduzeti odlučne mere.

„Ali niko još nije definisao koje su to odlučne mere, šta to znači. Kina je sada grupisala letačke vojne kapacitete u Fuđen provinciji koja se nalazi direktno preko puta Tajvana i odakle se vidi Tajvan. Šta znače te odlučne mere. Ako bi došlo do oštrijeg sukoba ili incidenta na moru, Kina je u Fuđenu grupisala svoje najbolje vojne avione, J-20 i J-22, koji su peta generacija najmodernijih aviona koji se upoređuje sa američkim F-22 , oni su spremni da reaguju“, konstatuje Đorđević.

On, pritom, kaže da se ne zna ni zašto je Americi u interesu da poseti Tajvan, osim da pokaže kako eto ona jača u Kini.
Đorđević podseća da je upravo danas, 1. avgusta, Dan kineske armije koja je osnovana pre 95 godina u Nančangu. Interesantno je, kaže, da se baš sada na sajtu kineske ambasade u Beogradu tim povodom oglasio i ovdašnji vojni ataše Kine i ponovio da kineska armija neće dozvoliti da se krši suverenitet Kine. Takvo reagovanje se nije skoro desilo i očigledno je da Kinezi na svim sektorima rade na odvraćanju od te posete, ističe dobar poznavalac prilika u Kini.
Kako je objavio tajvanski Čajna tajms, Pelosi bi 2. avgusta trebalo da stigne na Tajvan i 3. avgusta se sastane sa šeficom Tajvana Cai Ingven koja je, inače, veliki zagovornik njegovog osamostaljenja.
© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKina nije uverena da će predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi odustati od posete Tajvanu, koja je za Peking kršenje principa jedne Kine koji je Vašington parafirao još u vreme predsednika Niksona
Lider demokrata u Predstavničkom domu SAD Nensi Pelosi govori na konferenciji za medije u Kapitol Hilu u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Kina nije uverena da će predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi odustati od posete Tajvanu, koja je za Peking kršenje principa jedne Kine koji je Vašington parafirao još u vreme predsednika Niksona

Da pokažu da se pitaju

Dugogodišnji dopisnik iz Kine kaže da je već plasirana informacija da bi Pelosi trebalo tajno da dođe i tajno da ode sa Tajvana komercijalnim letom i da onda saopšti i objavi fotografije da je tamo ipak bila. A to samo znači da bi najedili Kinu i pokazali kako su na Pacifiku ipak oni gazde. Ništa to dobro ne donosi, kaže naš sagovornik i dodaje - ne daj Bože da bude nekog incidenta, onda to nije dobro za ceo svet.
On uz to objašnjava:
„Sa šireg političkog aspekta Kinezima sada ne odgovara bilo kakvo ulaženje u sukob, a Amerikancima koji su već između NATO-a i ukrajinskog sukoba i njihovih pokušaja „širenja demokratije“ posebno u arapskom svetu, dosta zapali u teškoće, ni njima to ne odgovara. Ali treba da pokažu silu. Da pokažu mišiće, da pokažu da se oni još pitaju“.
Faktički, međutim, neće postići ništa osim što će dovesti na minimum kinesko-američke odnose, zaključio je sagovornik Sputnjika.

Ako ode - videćete

Osim poruke Sija Bajdenu da „ko se vatrom igra u njoj i sagori“, na Veibo nalogu 80. armije Narodno-oslobodilačke vojske Kine pojavila se kratka poruka: „Pripremite se za rat!”
Uprkos saopštenju kancelarije Pelosijeve da će tokom turneje posetiti Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan, ne navodeći Tajvan, američki Si-En-En, danas, međutim prenosi očekivanje zvaničnika i američke i tajvanske vlade da će Pelosi ipak posetiti Tajvan.
Očekivanja nije pomutila ni zabrinutost zvaničnika Bajdenove administracije, zbog mogućeg odgovora Kine. Po pisanju američke agencije, u Ministarstvu odbrane SAD rade danonoćno na praćenju bilo kakvih kineskih kretanja u tom regionu i obezbeđivanju bezbednosti Pelosijeve.
Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan je, međutim, poručio da će Kina i kineska armija preduzeti odlučne odgovore i snažne kontramere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Nije precizirao kakve, samo je dodao - Ako se usudi da ode, sačekajte i videćete.
Prema rečima portparol kineske vojske Šena Džinke odbrana kineske teritorije je "sveta misija" vojske.
Da u tom regionu raste i vojna napetost svedoče najveće godišnje vojne vežbe vojske Tajvana koje uključuju simulaciju presretanja kineskih napada sa mora. Istovremeno američki nosač aviona „Ronald Regan“ i njegova flotila napustili su Singapur i uputili se ka Južnom kineskom moru.
Kina je, pak, organizovala vojnu vežbu sa bojevom municijom u Tajvanskom moreuzu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala