- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na granici nemogućeg: „Crna udovica“ masivnija nego što se mislilo

CC0 / Pixabay/Nidhi Yashwanth / Magnetar
Magnetar - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Jedna od najfascinantnijih neutronskih zvezda u svemiru, poznata kao „Crna udovica“, izgleda da je još masivnija nego što su naučnici mislili i to na gornjoj granici onoga što se smatra fizički mogućim.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Naučnici su izmerili masu neutronske zvezde PSR J0952-0607 i utvrdili da je zapravo najmasivniji pulsar ikada otkriven.
Ukoliko su podaci tačni, to će „Crnu udovicu“ svrstati na gornju granicu koju su naučnici smatrali mogućom — oko 2,3 mase Sunca za neutronsku zvezdu.
To je takođe čini i savršenim kandidatom za ispitivanje procesa koji se odigravaju u neutronskim zvezdama i boljeg razumevanja čudnog kvantnog stanja u kojima se materija i njima nalazi.
„Otprilike znamo kako se materija ponaša u gustini nukleusa, poput nukleusa atoma uranijuma. Neutronska zvezda je poput ogromnog nukleusa, ali je njegova masa 500.000 do milion puta veća od Zemljine i u tom slučaju postoji mnogo nepoznanica“, objašnjava Aleks Filipenko sa Univerziteta Berkli.
Neutronske zvezde su urušena jezgra masivnih zvezda čija je masa bila 8 do 30 puta veća od Sunčeve, pre nego što su ušle u fazu supernove i izbacile veći deo mase u svemir.
Jezgra koja iza njih ostanu najčešće su oko 1,5 puta teža od Sunca i jedan su najgušćih objekata u svemiru. Jedini gušći su crne rupe, objavio je „Sajens alert“.
Radi bolje ilustracije treba znati da je sva ta masa spakovana u sferni objekat prečnika samo 20 kilometara. Pri takvoj gustini, protoni i elektroni mogu da se spoje u neutrone. Jedina stvar koja sprečava ovakvu loptu neutrona da se dalje uruši u crnu rupu jeste sila koja je potrebna da okupiraju isto kvantno stanje.
Ove zvezde su takođe neverovatno brze i njihove rotacije se mere u milisekundama. PSR J0952-0607 je drugi najbrži pulsar u Mlečnom putu i okreće se oko svoje ose 707 puta u sekundi, preneo je RTS.
Galaksija Mesje 74  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Džejms Veb“ uslikao očaravajuću spiralnu galaksiju /foto/
Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
U centru naše galaksije otkriveni „gradivni blokovi života”
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala