- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zašto je važna nova ruska pomorska doktrina

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaRuski i kineski ratni brodovi na zajedničkim vojnim vežbama "Morska saradnja 2021" na Japanskom moru
Ruski i kineski ratni brodovi na zajedničkim vojnim vežbama Morska saradnja 2021 na Japanskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Potpisivanjem nove pomorske doktrine Rusija pokazuje da će odlučno braniti svoju teritoriju svim raspoloživim sredstvima i, kako kažu ruski eksperti, da joj je jedan od prioriteta zaštita pomorskih granica, kao i suprotstavljanje pretnjama, pre svega od SAD i NATO.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 31. jula na Dan ruske flote potpisao ukaze kojima se odobrava nova pomorska doktrina i Povelja brodova ruske flote.

Prioritet — zaštita pomorskih granica

Prema rečima glavnog urednika časopisa „Nacionalna odbrana“ i vojnog eksperta Igora Korotčenka, nova pomorska doktrina se fokusira na zaštitu regiona i pomorskih područja, a naročito onih u kojima se eksploatiše nafta i gas.
„Jedan od zadataka ruske flote biće osiguranje stabilnosti, bezbednosti i zaštite ruskih ekonomskih interesa u pomorskim predelima u kojima se odvija proizvodnja ili uveliko postoje značajna nalazišta ugljovodonika“, objašnjava Korotčenko za RIA Novosti, dodajući da se među tim regionima nalaze Arktik, Kaspijski region, Sahalin i Daleki istok.
Kako kaže za izdanje Vzgljad heroj Rusije, kontraadmiral i nekadašnji komandant ruske Pacifičke flote Ilja Kozlov, doktrina koju je odobrio ruski predsednik Vladimir Putin je znak da će Rusija braniti svoju otadžbinu svim raspoloživim sredstvima.
„Naša domovina je velika i okružena maltene svim okeanima. Zbog toga, glavni prioritet je zaštita naših pomorskih granica“, ističe Kozlov.

Odgovor na pretnje SAD i NATO

Ruski vojni ekspert Vasilij Dandikin ističe da je nova doktrina odgovor na pretnje koje Sjedinjine Države i NATO stvaraju u svim pravcima, uključujući Artik, Mediteran, Baltik i Kalinjingradsku regiju.
„Ovde se uzima u obzir i mogućnost ulaska Švedske i Finske u Alijansu. U dokumentu se navodi da Rusija, ukoliko bude potrebno, može da uspostavi svoje baze u drugim zemljama gde je to celishodno sa stanovništva zaštite komunikacija, civila, kao i njenih interesa u Africi, Aziji i Latinskoj Americi“, konstatuje ekspert.
Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane je predložilo da se obavežu strani vojni brodovi da ulaze u vode Severnog morskog puta samo uz prethodnu dozvolu Rusije. „Time će biti stavljena tačka na ambiciozne pokušaje Sjedinjenih Država da nam naprave probleme u ovom pravcu“, naglašava stručnjak, dodajući da Rusija gradi veliki broj novih brodova.
„Sada se gradi veliki broj novih brodova, a stiže i novo oružje. Kako je rekao vrhovni komandant, radi se o hipersoničnim projektilima ‘Cirkon’, kojima nema pandana u svetu. Uprkos velikim naporima, američka vojska trenutno ne bi mogla da napravi nešto ovako“, ističe stručnjak.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je pre parade potpisao ukaze kojima se odobrava nova pomorska doktrina i Povelja brodova ruske flote. Ceremonija je održana u zgradi Državnog muzeja istorije Sankt Peterburga u Petropavlovskoj tvrđavi. Prema njegovim rečima, nova pomorska doktrina ruske flote ocrtava granice i zone nacionalnih interesa ruske države.
„Otvoreno smo u novoj pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, pre svega, naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltijkog i Kurilskog moreuza. Obezbeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima“, izjavio je predsednik.
Kako je naveo, ruska flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije, da „uspešno i časno ispunjava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kojoj oblasti Svetskog okeana, ima visoku gotovost za aktivna dejstva na svojim priobalnim, površinskim, vazdušnim i podvodnim snagama i sredstvima“.
On je dodao i da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ Oružanim snagama Rusije početi narednih meseci. Prvi nosač „Cirkona“ biće fregata „Admiral Gorškov“, a oblast njene službe biće izabrana na osnovu interesa bezbednosti Rusije, precizirao je predsednik.
Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene, naveo je predsednik.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje novu pomorsku doktrinu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
RUSIJA
Nova ruska Pomorska doktrina: Označeni glavni izazovi za Rusiju u Svetskom okeanu
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
RUSIJA
Putin: Rusija će svim sredstvima braniti svoje pomorske granice
Parada ruske flote u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
RUSIJA
Šta sadrži nova ruska Pomorska doktrina: Dvanaest glavnih tačaka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala