- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova ruska Pomorska doktrina: Označeni glavni izazovi za Rusiju u Svetskom okeanu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje novu pomorsku doktrinu
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje novu pomorsku doktrinu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti Rusije na okeanima je politika dominacije Sjedinjenih Američkih Država i rast aktivnosti NATO-a, navodi se u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije koja je u nedelju odobrena ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Glavni izazovi i pretnje nacionalnoj bezbednosti i održivom razvoju Ruske Federacije u vezi sa Svetskim okeanom su: strateški kurs Sjedinjenih Američkih Država za dominaciju na Svetskom okeanu i njihov globalni uticaj na razvoj međunarodnih procesa, uključujući i one povezane sa iskorišćavanjem saobraćajnih komunikacija i energetskih resursa Svetskog okeana“, navodi se u dokumentu.
Među pretnjama po nacionalnu bezbednost Rusije takođe se primećuje napredovanje vojne infrastrukture NATO-a do granica Rusije i povećanje broja vežbi Alijanse u vodama mora koje graniče sa teritorijom Rusije.
U Pomorskoj doktrini navedene su i važne zone koje utiču na ekonomiju zemlje, nacionalnu i stratešku bezbednost.
„Među ovim oblastima su: vode okeana i mora uz obalu Ruske Federacije, uključujući Azovsko i Crno more; istočni deo Sredozemnog mora; Crnomorski, Baltijski i Kurilski moreuz; područja prolaza svetskih pomorskih saobraćajnih komunikacija, uključujući i one duž azijskih i afričkih obala“, precizira se u doktrini.
Kao vitalna područja za obezbeđivanje nacionalnih interesa Rusije u Svetskom okeanu navedeni su Severni morski put i Arktik.
Prema novoj doktrini, vitalne oblasti za obezbeđivanje nacionalnih interesa Rusije u Svetskom okeanu direktno su povezane sa razvojem države, zaštitom njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i jačanjem odbrane i direktno utiču na društveno-ekonomski razvoj zemlje. Gubitak kontrole nad njima mogao bi da ugrozi nacionalnu bezbednost i samo postojanje Rusije.
Rusija će, prema dokumentu, takođe povećavati operativne sposobnosti pomorske flote kako bi osigurala nacionalnu bezbednost zemlje i štitila svoje nacionalne interese u Svetskom okeanu.
Kako se precizira, strateški cilj je i povećanje efikasnosti obezbeđivanja zaštite i čuvanja državne granice Ruske Federacije na moru.
U novoj doktrini se za nacionalni interes Rusije proglašava pravo polaganja podmorskih kablova i cevovoda.
„Nacionalni interesi Ruske Federacije u Svetskom okeanu su ... razvoj pomorskog potencijala i jačanje odbrambenih sposobnosti Ruske Federacije u Svetskom okeanu; sloboda otvorenog mora, uključujući slobodu plovidbe, letova, ribolova, naučnih istraživanja, pravo polaganja podvodnih kablova i cevovoda, pravo na proučavanje i razvoj mineralnih resursa međunarodnog morskog dna“, ističe se u dokumentu.
Doktrina takođe u nacionalne interese Rusije uključuje bezbedan rad morskih cevovodnih sistema za transport ugljovodoničnih sirovina, koji su od strateškog značaja za obezbeđivanje unutrašnje potrošnje i razvoj spoljnoekonomske aktivnosti Rusije.
U doktrini se ističe da je prioritetni pravac brodogradnje obezbeđivanje mogućnosti za izgradnju velikih brodova, uključujući i nosače aviona za morsku flotu.
Pored toga, interesom se proglašava obezbeđivanje garantovanog pristupa Rusije globalnim transportnim komunikacijama u Svetskom okeanu.
Nova doktrina predviđa „diverzifikaciju i intenziviranje pomorskih aktivnosti na arhipelagu Svalbard, Zemlji Franje Josifa, Novoj zemlji i Vrangelovom ostrvu“, navodi se u tekstu dokumenta.
Predviđeno je i „povećanje borbenog potencijala i razvoj sistema baziranja Severne flote, snaga i sredstava Federalne službe bezbednosti, snaga i sredstava Nacionalne garde“.
Doktrinom se predviđa formiranje logističkih centara za pomorsku flotu Rusije u državama Azijsko-pacifičkog regiona radi stvaranja uslova za međuflotne prelaze snaga ratne mornarice. U dokumentu se navodi da će Rusija povećati borbene sposobnosti flote kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i zaštitila interese u okeanima. Planirano je stvaranje pomorskih logističkih centara i u nekoliko zemalja sredozemnog regiona.
Kako se ističe, nacionalni interesi Rusije „kao velike pomorske sile protežu se na ceo Svetski okean i Kaspijsko more“.
Među njima su nezavisnost, državni i teritorijalni integritet, nepovredivost suvereniteta zemlje nad unutrašnjim vodama, teritorijalnim morem, njihovim dnom, podzemljem, vazdušnim prostorom iznad njih, obezbeđivanje prava i nadležnosti u isključivoj ekonomskoj zoni, na priobalju, održavanje statusa velike pomorske sile u uslovima policentričnog sveta, jačanje odbrambenih sposobnosti, razvoj pomorskog potencijala, sloboda otvorenog mora i sloboda pristupa globalnim transportnim komunikacijama.
Predsednik Rusije potpisao je ukaze kojima se odobrava Pomorska doktrina i Povelja brodova ruske flote pre Pomorske parade u Sankt Peterburgu. Ceremonija potpisivanja je održana u zgradi Državnog muzeja istorije Sankt Peterburga u Petropavlovskoj tvrđavi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala