- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pojeftinili gvožđe, bakar, čelik i drvna građa: Šta će biti sa cenama nekretnina u Srbiji?

© Sputnik / Lola ĐorđevićZidanje zgrade
Zidanje zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Cena gvožđa, čelika, drvne građe poslednjih meseci pada, a taj trend prati i cena bakra, koji je najjeftiniji u poslednjih 17 meseci.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

To je doprinelo stabilizaciji cena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vreme ne treba računati, kažu stručnjaci.
Pre tri meseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvesnost zbog krize u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja, piše Blic.
Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže da poslednjih nedelja raste verovatnoća da će se u Evropi i generalno na globalnom nivou desiti recesija.
„Ali s druge strane i najave Kine da neće moći da obezbedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji kao što je to činila 2008, 2015. i 2020. godine kada su isto krize zadesile svet, nego da će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama“, kaže Stanić.
Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko meseci. Uz to, cene se menjaju gotovo na nedeljnom nivou.
„Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 posto. Gvožđe je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili“, kaže Mladen Lučić, predstavnik jednog preduzeća iz Šapca koje trguje građevinskim materijalom.

Veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati

Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.
„Poskupelo je sve – od aluminijumske stolarije, termoizolacije, hidroizolacije, opekarskih proizvoda, sistema za klimatizaciju“, kaže direktorka jednog građevinskog projekta.
Armatura, tj. čelik, kaže Dakovićeva, koristi se u fazi izgradnje koja se zove konstrukcija, a ona učestvuje 15-20 odsto u ukupnoj ceni gradnje jednog objekta, tako da pojeftinjenje tj. poskupljenje čelika utiče na cenu gradnje, ali ne u tako velikoj meri da sada građani očekuju da će se cene stanova i lokala u novogradnji prepoloviti, kao što je došlo do pojeftinjenja čelika.
Kolebanje cena metala i građevinskog materijala, ocenjuju stručnjaci, povećaće oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. A cene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja je u Srbiji na visokom nivou. Pogotovo u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada, Niša.
Tržište nekretnina - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2022
EKONOMIJA
Kakav stan može da se kupi u Srbiji za 50.000 evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala