Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Bili na korak do sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je situacija na KiM sinoć bila na korak do ozbiljnih sukoba, koje je planirala Priština, pritom, lažno optužujući Beograd da on želi sukob i destabilizaciju Zapadnog Balkana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ova dvodnevna agonija i ozbiljna kriza u koju nas je sve gurnuo Aljbin Kurti i Priština pokazuju sve razmere militantnosti tog čoveka, pokazuje koliko je on opasan, ali i to da pretnja Srbima na severu KiM ne prestaje“, rekao je Petković na vanrednoj pres konferenciji u Vladi Srbije, prenosi Tanjug.
On je rekao da Srbi na KiM to najbolje razumeju, a to, kaže, najbolje razume i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je upravo zbog toga sve vreme pozivao i molio predstavnike Kvinte da reaguju, kako bi se zaustavilo zlo koje je Kurti hteo da prouzrokuje.
„Sinoć smo bili na korak do ozbiljnih sukoba, a zna se šta to znači, ako preko 100 Rosu specijalaca do zuba naoružanih, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima, je bilo spremno da upadne. A, njihov plan je bio da upadnu i da se obračunavaju sa srpskim narodom, koji je branio pravo na slobodu kretanja i na opstanak“, rekao je Petković.
On je konstatovao da su svi mogli da vide, odlukom da se odloži primena mera, koliko je Kurti lagao, iako i svaki dan iznosi neistine:
„Optužujući Beograd da mi želimo sukobe, da želimo da upadamo na KiM da destabilizujemo prostor Zapadnog Balkana. To su laži“, poručio je Petković i upitao koji bi interes Beograda bio da to radi.
Rekao je da je upravo suprotno, jer je predsednik Vučić 50 puta u obraćanju pomenuo reč „mir“.
„Da mi želimo sukobe, da li bi se onda naši ljudi povlačili? Da li bi došlo do povlačenja barikada“, upitao je Petković i naveo da barikade nisu same sebi cilj, već su jedini način da srpski narod ukaže na teror i probleme sa kojima se suočava svaki dan.
„A, kap u prepunoj čaši bila je odluka Aljbina Kurtija koja je podrazumevala gaženje sporazuma o slobodi kretanja, ali i drugih sporazuma“, rekao je Petković.
Sve je to režirano mnogo ranije u Prištini, dodao je on.
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Normalizovan saobraćaj na Jarinju, prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala