Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija

Normalizovan saobraćaj na Jarinju, prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru /foto/

Pratite nas
Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata. Posle 26 sati otvoren je prelaz Jarinje, a na Merdaru, gde od danas saobraćaj funkcioniše normalno, prestala je primena propratnih dokumenata.
U međuvremenu, Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.
Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umešane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve "nekoordinisane i jednostrane akcije", kojima se ugrožava stabilnost i bezbednost na terenu i ometa sloboda kretanja.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:39 01.08.2022
Prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru
Ubrzo posle normalizacije saobraćaja na Jarinju prestala je primena propratnih dokumenata i na Merdaru, javio je javni servis.
19:51 01.08.2022
Posle 26 sati normalizovan saobraćaj na Jarinju /video/
Reporter Sputnjika Srbija lično se uverio kako izgleda procedura na administrativnom prelazu Jarinje, koji je otvoren nakon više od 24 sata blokade.
Naš novinar je prešao ovaj prelaz sa ličnom kartom. Pripadnici policije takozvanog Kosova rekli su da je procedura ostala po starom - ne izdaju se nikakva dokumenta umesto lične karte, a na registarske tablice lepe se stikeri.
Administrativni prelaz Jarinje ponovo je prohodan, kolona kamiona duga je skoro kilometar, dok putnička vozila sa obe strane prelaza nesmetano prolaze.
19:31 01.08.2022
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Poruka iz Dečana: Ne destabilizuju Srbi Kosovo, već oni koji terorišu srpsko stanovništvo
18:38 01.08.2022
Petković: Kosovska policija ne dozvoljava Goranu Rakiću da pređe Jarinje
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da takozvana kosovska policija ne dozvoljava predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću da pređe preko administrativnog prelaza Jarinje iz Srbije na Kosovo i Metohiju.
Petković je na svom nalogu na Tviteru istakao da je o tom, kako je naveo, skandalu, obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.
"Iako su barikade uklonjene i putevi prohodni, Kurtijeva policija i dalje blokira prelaz. O ovom skandalu i kršenju dogovora sam obavestio i Miroslava Lajčaka. Ili imamo slobodu kretanja, ili je nemamo", napisao je Petković.
Rakić je ranije danas u Beogradu sa Petkovićem učestvovao na vanrednoj konferenciji za novinare, preneo je Tanjug.
18:02 01.08.2022
Grupa Albanaca izazvala opasnu provokaciju u opštini Vitina
Grupa Albanaca izazvala je danas opasnu provokaciju kad se oko 15 časova provozala kroz mešovito srpsko naselje Vrbovac u opštini Vitina mašući zastavama terorističke OVK i uz zvuke sirena, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju konstatuje da se to dogodilo u danu kada je Aljbin Kurti pokušao da sprovede u delo svoje protivpravne i jednostrane poteze kojima je direktno udario na Srbe na Kosovu i Metohiji.
Nažalost, događa se ono na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju svakodnevno upozorava, a to je da neodgovorni i jednostrani antisrpski potezi i retorika Aljbina Kurtija direktno generišu napade na Srbe koji žive južno od Ibra, ocena je Kancelarije za KiM.
Iz Kancelarije poručuju da upravo današnji incident ima za cilj da zaplaši, onespokoji Srbe u ovoj mešovitoj sredini, ali i da predstavlja opasnu pretnju preostalom življu i zaključuju da dok se Srbima na Kosovu i Metohiji brani čak i da nose majice s porukama „Nema predaje“ Albanci u pokrajini divljaju sa zastavama terorističke OVK i za to niko ne snosi sankcije, navodi se u saopštenju.
16:25 01.08.2022
Na Jarinju se i dalje čeka iako su barikade uklonjene /video/
16:03 01.08.2022
Kfor pažljivo prati situaciju na severu Kosmeta
Kfor je saopštio da i danas pažljivo prati situaciju na severu Kosova i Metohije u saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama.
"U skladu sa svojim mandatom UN, Kfor ostaje snažno posvećen bezbednosti, spreman da usvoji neophodne mere da bi se očuvala sigurnost da bi se očuvala bezbednost na Kosovu", objavio je Kfor na Tviteru.
U sinoćnjem saopštenju Kfor je ocenio da je bezbednosna situacija na severu KiM bila napeta, da je pomno prati i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, preneo je Tanjug.
15:41 01.08.2022
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Petković: Bili na korak do sukoba, zbog Prištine, a ne zbog Beograda
15:34 01.08.2022
Ovako izgleda potvrda koju je Priština bila propisala kao obaveznu za ulazak na Kosovo i Metohiju
Potvrda za ulazak na Kosovo i Metohiju koju je Priština propisala ka obaveznu od 1. 8. 2022. - Sputnik Srbija
15:17 01.08.2022
Barikade na Jarinju uglavnom uklonjene, još ne ide saobraćaj, javlja reporter "Sputnjika Srbija"
15:09 01.08.2022
Selaković: Srbija na diplomatski način želi da reši pitanja sa Prištinom
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nakon sastanka sa kiparskim ministrom spoljnih poslova Janisom Kasulidisom, istakao je da Srbija na diplomatski način pokušava de reši sva otvorena pitanja sa Prištinom.
Selaković je naglasio da jednostrane akcije Prištine ne doprinose normalizaciji odnosa.
„Na diplomatski način pokušavamo da rešimo sva pitanja koja postoje između Beograda i Prištine. Radimo na normalizaciji komunikacije i situacije. Ali nije normalno, nije prihvatljivo preduzimati jednostrane akcije koje nisu naišle na osudu", rekao je Selaković.
Selaković je podsetio da kosovski Srbi nisu mogli da iskoriste svoje glasačko pravo na referendumu 16. januara ove godine, kao ni na predsedničkim i parlamentarnim izborima 13. aprila.
„Iskoristiću priliku samo da napomenem da je našem narodu zabranjeno da učestvuje na referendumu 16. januara ove godine o izmenama i dopunama Ustava Srbije. Takođe nije mogao da učestvuje na izborima 13. aprila ove godine“, istakao je ministar spoljnih poslova.
15:07 01.08.2022
Kfor: Pažljivo pratimo situaciju na severu Kosova, posvećeni bezbednosti u okviru UN mandata
14:40 01.08.2022
Ruski senator Vladimir Džabarov - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Ruski senator: Mogli bismo da isporučimo oružje Srbiji, ako to zatraži
14:23 01.08.2022
Povodom aktuelnih dešavanja na Kosovu i Metohiji oglasio se i predsednik Demokratske narodne partije Crne Gore i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.
14:19 01.08.2022
Andrija Mandić: Srpski narod na Kosovu i Metohiji pokazao odlučnost
Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić iskazao je punu solidarnost srpskog naroda iz Crne Gore sa sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.
Vidimo, rekao je Mandić, da prištinska administracija želi da kroz odluku koja je vezana za tablice i lične karte i taj dodatni pritisak prema građanima srpske nacionalnosti, dobije ono što joj je potrebno u tom svojevrsnom zaokruživanju državne nezavisnosti a da istovremeno nije spremna da ispuni nijednu od onih obaveza koje je ona preuzela pred međunarodnim faktorom i pred stanovništvom.
„Dobro je što se umešala američka administracija i dobro je što je ta odluka pomerena mesec dana, ali nije dobro što smo imali takvu vrstu pritiska. Mislim da je srpski narod na Kosovu i Metohiji pokazao odlučnost i kroz okupljanje na Kosovskoj Mitrovici pa i sa uzvraćanjem na blokadu koju su napravile specijalne policijske snage iz Prištine. Oni su time poslali poruku da ne prihvataju da budu asimilovani tako lako, ili da budu proterani“, istakao je Mandić, gostujući na podgoričkoj Prvoj tv.
Sigurno je, kako navodi, da prištinska administracija ovo nikada ne bi uradila da nema podršku bar nekoga od strane velikih sila.
„Ovde se konkretno radi o nekoj od evropskih država, jer vidimo nakon poteza američkog ambasadora da se zaustavi nasilje koje je bilo planirano...", naveo je Mandić, preneo je Tanjug.
14:16 01.08.2022
EU pozvala Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu
Evropska unija pozvala je Beograd i Prištinu na sastanak u Briselu, izjavio je portparol EU Peter Stano i poručio da Unija pažljivo i sa zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova.
Stano je u izjavi za Tanjug rekao da poziva umešane strane da ostanu mirne i poručio da moraju da prestanu sve "nekoordinisane i jednostrane akcije", kojima se ugrožava stabilnost i bezbednost na terenu i ometa sloboda kretanja.
"Nakon što je Kosovo prihvatilo zahteve visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Žozepa) Borelja i SAD da odloži planirane mere u vezi sa registarskim tablicama i ličnim karticama, uz uslov da se uklone sve barijere, EU je pozvala obe strane da se sastanu u Briselu da razgovaraju o putu ka napretku", rekao je Stano.
On je istakao da se sva otvorena pitanja moraju rešavati dijalogom, kojim posreduje EU.
"Boreljov predlog je bio da se odlože mere o registraskim tablicama i ličnim kartama i da se u međuvremenu održi sastanak u Briselu kako bi se razgovaralo o putu ka napretku", rekao je Stano.
14:00 01.08.2022
14:00 01.08.2022
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
REGION
Dodik: Neodgovorni potezi Kurtija ugrozili bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji
13:48 01.08.2022
Aleksandar Bocan-Harčenko  - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Bocan-Harčenko: Ako bude krvoprolića, Srbija će adekvatno odgovoriti, odbraniti se i pobediti
13:20 01.08.2022
Očekuje se otvaranje prelaza Jarinje
Kolone automobila formirane su sa obe strane admininistrativnog prelaza Jarinje, ali prelaz još uvek nije otvoren. Kako saznajemo, barikada u selu Rudare kod Zvečana još nije do kraja uklonjena. Prohodna je samo jedna traka i dok put ne bude u potpunosti prohodan, prelaz neće biti otvoren.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala