- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mišustin: Formirana uprava Severnog morskog puta za organizovanje prolaska brodova

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Mihail Mišustin
Premijer Rusije Mihail Mišustin - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Severni morski put je posebno važan za Rusiju u uslovima sankcionog pritiska, kada su lanci snabdevanja poremećeni, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je na sastanku sa potpredsednicima istakao da Vlada nastavlja da razvija Severni morski put kao najvažniji transportni koridor od svetskog značaja.
„Preko njega se odvija osnovni deo severnih isporuka, na svetsko tržište se isporučuju metali, energenti i vrši se tranzit tereta između Azije i Evrope. Pri tome se on u potpunosti nalazi u teritorijalnim vodama i isključivoj ekonomskoj zoni Rusije, što je posebno važno u uslovima spoljnih sankcionih pritisaka, kada su poremećeni logistički lanci isporuka proizvoda“, rekao je Mišustin.
On je dodao da je ovo pouzdan pomorski put, koji je veoma tražen od strane biznisa i ljudi koji žive na Arktiku i Dalekom istoku.
Šef ruske vlade je podsetio da je predsednik naglašavao koliko je važno kontrolisati nesmetano snabdevanje stanovnika i preduzeća ovih regiona svime što im je potrebno.
„Po nalogu predsednika formira se glavna uprava Severnog morskog puta. Njen glavni cilj biće organizovanje prolaska brodova, uključujući i izdavanje i povlačenje dozvola za ovu delatnost“, precizirao je premijer.
Severni morski put je glavni morski put u ruskom Arktiku. On prolazi duž severne obale Rusije preko mora Severnog ledenog okeana (Barencovog, Karskog i Laptevskog mora, Istočno-Sibirskog, Čukotskog i Beringovog mora). Severni morski put spaja evropske i dalekoistočne luke Rusije, kao i ušća sibirskih reka u jedinstveni transportni sistem. Dužina mu je 5,6 hiljada kilometara od moreuza Karska vrata do zaliva Providenije.
Karavan brodova na trasi Severnog morskog puta - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
RUSIJA
Rusija menja pravila prolaska stranih brodova kroz Severni morski put
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala