- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija menja pravila prolaska stranih brodova kroz Severni morski put

© Sputnik / A. SolomonovKaravan brodova na trasi Severnog morskog puta
Karavan brodova na trasi Severnog morskog puta - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije preložilo je da se inostrani vojni i državni brodovi obavežu da će u vode Severnog morskog puta ulaziti samo uz dozvolu, saopštio je portal RBK pozivajući se na nacrt zakona.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ministarstvo je predložilo da se uvedu dopune u federalni zakon „O unutrašnjim morskim vodama“, u skladu sa kojim je brodovima iz drugih zemalja neophodno da 90 dana pre ulaska u Severni morski put o tome obaveste putem diplomatskih kanala.
U tekstu u kome se objašnjava projekat Ministarstva odbrane se pojašnjava da će vlasti moći da obustave dolazak stranih brodova u akvatoriju kako bi obezbedili sigurnost. Takvi zahtevi se pripisuju povećanju obima pomorskog transporta i intenziviranju pomorskih aktivnosti različitih država.
Prema podacima RBK, izmene zakona je već odobrila vladina komisija za zakonodavne aktivnosti, a podržali su i Ministarstvo inostranih poslova, Federalna služba bezbednosti Rusije i Ministarstvo transporta.
Trenutno u Rusiji propisi o plovidbi u vodama Severnog morskog puta važe samo za komercijalne brodove, oni se ne odnose na vojne i druge nekomercijalne strane brodove koji imaju suvereni imunitet.
Izgradnja luke i pristaništa u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
Putin: Potreban plan razvoja Severnog morskog puta do 2035.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala