- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Potreban plan razvoja Severnog morskog puta do 2035.

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja luke i pristaništa u Murmanskoj oblasti
Izgradnja luke i pristaništa u Murmanskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potrebno odobriti razvojni plan Severnog morskog puta do 2035. godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pre svega, smatram da je neophodno da se odobri razvojni master plan Severnog morskog puta do 2035. godine kako bi se obezbedio pouzdan i bezbedan transport robe duž ove važne transportne rute“, rekao je Putin na sastanku o razvoju Arktika.
On je zatražio od Vlade da za plan uzme u obzir zadatak dugoročnog perspektivnog teretnog saobraćaja duž Severnog morskog puta, navodeći konkretne investicione projekte i obaveze špeditera u pogledu obima, kao i veličinu nomenklature potrebne flote ledolomaca.
Predsednik je takođe naložio da se izradi savezni zakon o specijalnoj isporuci robe na Arktik.
„Već smo govorili da je zadatak od posebnog značaja potpuno i blagovremeno snabdevanje Severnog morskog puta. I molim vas da izradite specijalan savezni zakon o severnim isporukama“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, zakon „treba da odražava sve aspekte, od utvrđivanja spiska robe koja se uvozi i obezbeđivanja njenog transporta, do planiranja primene i praćenja izvršenja svih ovih mera“.
On je naveo da je neophodno da se utvrde jasni rokovi i obim za snabdevanje brodova za rad na Arktiku i predvidi izgradnja i održavanje spasilačke flote i integrisanih hitnih spasilačkih centara Ministarstva za vanredne situacije.
„Neophodno je jasno fiksirati uslove i obim isporuka brodova flote ledolomaca, teretnih brodova arktičke klase… moraju se precizirati rokovi. Kao i komponentna oprema koja je potrebna za njihovu izgradnju“, istakao je ruski lider.
Imajući to u vidu, neophodno je predvideti mere za modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta brodograđevnih preduzeća, dodao je Putin.
Severni morski put dužine više od tri hiljade nautičkih milja (5.556 kilometara), koji povezuje Barencovo more i Beringov moreuz, najkraći je put između Evrope i Azije, kao i najkraći morski put između Dalekog istoka i evropskog dela Rusije. Ruta za transport robe sa Dalekog istoka u Evropu Severnim morskim putem je 14 hiljada kilometara.
Rusija realizuje federalni projekat „Razvoj Severnog morskog puta“, koji podrazumeva stvaranje infrastrukture koja će povećati teretni saobraćaj na 80 miliona tona 2024. i 110 miliona tona do 2030. godine, kao i povećanje ukupnog kapaciteta morskih luka na 110 i 115 miliona tona, respektivno.
Prezident RF Vladimir Putin na vstreče s rabotnikami kosmodroma Vostočnый v sboročnom cehe raketы-nositelя - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2022
RUSIJA
Putin: Arktik prostor za saradnju a ne za geopolitičke igre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala