- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Odlazak prvog broda sa žitom iz Odese ─ pozitivan događaj

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Odlazak prvog broda sa žitom iz Ukrajine je pozitivan događaj i pruža mogućnost da se testira realizacija Istanbulskog sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Što se tiče odlaska prvog broda – to je izuzetno pozitivno. Dobra je mogućnost da se testira efikasnost rada tih mehanizama koji su dogovoreni u okviru Istanbulskog sporazuma. Nadamo se da će sve strane ispuniti sve što je dogovoreno“, istakao je Peskov obraćajući se novinarima.

Prvi brod sa žitom napustio je ukrajinsku luku Odesu u ponedeljak ujutru.
U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar objavio je 27. jula da je počeo sa radom koordinacioni centar za žito u Istanbulu. Delatnost centra čije sedište je na turskom Univerzitetu Ministarstva odbrane koordinisaće Ujedinjene nacije. U sastavu centra su predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Ujedinjene nacije su više puta saopštavale o prehrambenoj krizi zbog deficita žita, a Zapad je optuživao Rusiju da sprečava izvoz ukrajinskog žita na svetska tržišta. Moskva je kategorički demantovala takve optužbe.
 Početak rada zajedničkog koordinacionog centra za žito u Istanbulu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
Blumberg: 50 miliona tona žita moglo bi do kraja godine biti izvezeno iz Rusije i Ukrajine
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
RUSIJA
Mediji: Turska će kupovati ukrajinsko žito ispod cene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala