- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: SAD podržavaju Sporazum o neširenju nuklearnog oružja

© AP Photo / Patrick SemanskyAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da međunarodna zajednica može biti uverena da Sjedinjene Američke Države podržavaju Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, čak i u uslovima neizvesnosti i potresa.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U ovom momentu neizvesnosti i potresa na svetskoj sceni, veoma je važno potvrditi našu generalnu odanost osnovnim principima globalnog režima neširenja nuklearnog oružja. Svet može biti siguran da će moja administracija nastaviti da podržava Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i da teži jačanju arhitekture neširenja“, navodi se u saopštenju.

Bajden je, takođe, izjavio da bi Kina kao učesnik Sporazuma trebalo da učestvuje u pregovorima o nuklearnom naoružanju koji smanjuju rizik od od pogrešne procene i rešavaju destabilizujuću vojnu dinamiku.
Američki lider je još naglasio da je njegova administracija spremna da operativno razmotri sa Rusijom novi sistem kontrole naoružanja, koja će zameniti Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog oružja (START-3), koji ističe 2026. godine.
Bajden je govorio na 10. Konferenciji za reviziju o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, koja se održava u Njujorku od 01-26. avgusta. Konferencija predstavlja glavni događaj u oblasti neširenja nuklearnog naoružanja i razoružanja i održava se na svakih pet godina.
Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon nekoliko dana od početka specijalne operacije u Ukrajini, proglasio režim posebne pripravnosti snaga za strateško obuzdavanje, koje uključuju nuklearno naoružanje.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u aprilu je objavio o izrazito važnim rizicima nuklearnog rata, iako je naglasio da se principijelni stav Rusije odražava u nedopustivosti primene nuklearnog naoružanja.
Kina ostaje jedina od pet država koja zvanično poseduje nuklearno oružje, a prema Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja, koja ne dostavlja nikakve informacije o svojim oružanim snagama, uključujući nuklearno oružje.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja

Pet nuklearnih sila – Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD, Francuska – objavile su izjavu o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.
Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, zajednička izjava lidera pet zemalja dogovorena je diplomatskim kanalima i tekst „u potpunosti odražava stav strana i lidera“.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2022
SVET
Gutereš pozdravlja izjavu nuklearne petorke i čeka dalje korake
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Velike sile prihvatile inicijativu Rusije: Neće biti nuklearnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala