Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američki test za Srbiju preko Prištine - koliko je spremna da ide u odbrani Srba na Kosmetu

© AP Photo / Darko BandicAmerički vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM
Američki vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
U najnovijoj krizi na Kosmetu u toku je igra živaca, iznurivanje Srbije, a dešavanja na severu su opipavanje pulsa Beograda kako bi Amerika videla dokle smo spremni da idemo u odbrani Srba na KiM. Priština je tu samo oružje, kaže bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović, ističući da je važno da Srbija ne nasedne na provokacije koje tek slede.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Taktika rešavanja „teških pitanja korak o korak“ koju je nedavno najavio ambasador Amerike u Srbiji Kristofor Hil izgleda da je počela da se realizuje i to baš tamo gde je Srbija najranjivija - na Kosovu i Metohiji. Ovoga puta nije sprovedena do kraja epizoda u kojoj tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti po svaku cenu nameće svoje odluke kada je sever u pitanju, bahato i krijući se iza tenkova i dugih cevi ROSU i KBS. Samo jedna reč iz američke ambasade u Prištini bila je dovoljna da Kurti obustavi prodor na sever i pristane na produžetak roka za razgovor o registarskim tablicama i ličnim dokumentima Srba.

Test Amerike za Srbiju preko Prištine

Da li je u pitanju promena taktike Prištine i Amerike ili pokušaj Amerike da se ubaci u pregovore Beograda i Prištine? Hil se već oglasio s porukom da „veruje da je potrebno da SAD odigraju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine“, što navodi da je blagonaklonost Amerike ovoga puta prema Srbima bila sa poentom a ne zbog prava i pravde ili njihove zaštite.
Vladislav Jovanović, diplomata u penziji i bivši ministara SRJ i nekadašlji ambasador pri Ujedinjenim nacijama, veruje da Amerika pokušava da iznuri Srbiju sitnim provokacija kako bi joj „opipala“ puls, odnosno videla dokle je spremna da ide u odbrani Srba na KiM.
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Normalizovan saobraćaj na Jarinju, prestala primena propratnih dokumenata na Merdaru /foto/
„Kurti i Priština su tu samo pomagalo Amerike, ali ni Amerika ne sme da se zaleti baš previše u tim stvarima, odnosno da prekorači Rubikon kao što su ranije lako radili. Jer svesna je da bi na taj način izgubila Srbiju koja je bitna, ne samo zbog Kosova već i zbog Republike Srpske, pošto nijedan od ova dva problema, ne mogu da reše bez našeg pristanka, ili bez naše kapitulacije“, komentariše Jovanović za Sputnjik.

Pokušaj da se „uvale“ u pregovore

Njihova namera je da serijom pretnji i pritisaka Srbiju polako izlome i da je nateraju da prihvati američke ciljeve na Balkanu.
„Ako se to ne može postići tako lako kako su oni zamislili onda se Amerikanci nalaze u problemu i moraće da razmisle o eventualnoj promeni taktike i pristupa svoje politike prema nama da bi nas što pre ugrabili,“ uveren je Jovanović.
Upitan da li je promena taktike o kojoj je i Hil pričao počela sinoć na Kosovu i Metohiji neverovatno brzom političkom reakcijom Amerike prema Prištini, i još bržim saopštenjem NATO-a uz pominjanje Rezolucije 12 44 koju, uzgred nisu pomenuli od njenog donošenja, Jovanović kaže:
"Kurti niti bilo koji drugi prištinski predstavnik nije sam, nego nešto preduzima samo ako prethodno dobije dozvolu od Amerika. To se zna. Amerika je tu ključ svega, pustila ih je da malo istrče kako bi nama izmerili puls u kojoj meri smo mi i dalje spremni na ono što smo ranije preuzeli kao obavezu, a to je da nikad više ne dozvolimo „Oluju“, podseća sagovornik Sputnjika.
To je ono što Amerika sada meri a istovremeno nas isteruju iz jedne udobnije pozicije - ako mi istrčimo jer moramo da izađemo u susret potrebama Srba na KiM onda se pomalo „ogoljujemo“.

Srbija ne sme da se ogoli

„Onda to mogu da koriste i iznutra i spolja. Tako da će to biti politika iscrpljivanja Srbije uz pomoć Kurtija i povremenih izazivanja problema na KiM ali i uz uskraćivanje investicija ako ne udovoljimo njihovim zahtevima u odnosu i na Rusiju, ali i na Kinu i na naš unutrašnji faktor koji oni nikada ne zanemaruju,“ uveren je Jovanović.
Taj naš unutrašnji faktor koji je pod američkom palicom je, konstatuje naš sagovornik, trenutno pasivan jer im je tako rečeno ali to ne znači da u jednom momentu neće pokušati da "naprave gužvu", drugim rečima imaju spremnu poruku za nas.
„Pazite se Srbi: ako budete išli predaleko u odbrani svoje suverenosti i svojih prava možete naići na neželjene teškoće. To su sve sitni mali ubodi koji treba da Srbiju drže niže nego što je ona to sada, odnosno da je „spuste“, i da je polako navikavaju i primoravaju da se konačno srodi sa svršenim činom koji Amerika ovde želi,“ kaže on. Jovanović takođe smatra da ni Amerika nema baš puno vremena na raspolaganju, s obzirom na zaoštrene odnose sada i sa Kinom, pored Rusije.

Amerika može i otprizna Kosovo

„Srbija ipak nije sama danas i to što ona širi krila i prema drugima Americi ne godi. Njima je potrebno da što pre reše Balkan, a da bi to uradili verujem da će morati da preispitaju svoju politiku prema Srbiji i Kosovu,“ kaže on.
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Volodin: Za zaoštravanje situacije na Kosovu kriv Vašington
Jovanović dodaje da je Srbija trenutno u zaklonu zbog njene međunarodne pozicije uz napomenu da "džep" na Balkanu, sa Kosovom i Republikom Srpskom, neće moći da zatvore bez saradnje sa Srbijom.
„Kada to shvate verovatno će doći i do promene njihove politike prema nama. Americi ne bi bilo prvi put da otpriznaju neku državu - to su uradili, odnosno odustali su od priznanja Tajvana, napustili Južni Vijetnam čiju su nezavisnost bili priznali, pa zašto onda ne pomisliti da, ako im to bude u interesu, mogu da urade i sa Kosovom,“ kaže Jovanović.
Suština svega je da Srbija ne nasedne na provokacije koje nam tek slede od Prištine u režiji Amerike koja je rešena da balkansko pitanje zauvek zatvori na ovaj ili onaj način, poručuje Jovanović.
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
REGION
Dodik: Neodgovorni potezi Kurtija ugrozili bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji
Ruski senator Vladimir Džabarov - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Ruski senator: Mogli bismo da isporučimo oružje Srbiji, ako to zatraži
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
SRBIJA
Ukrajinski poslanik: Treba da pošaljemo vojsku na Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala