Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Selaković: Kosovski i kiparski problem isti, razlike samo u detaljima

© Tanjug / JADRANKA ILICNikola Selaković
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su kosovski i kiparski problem isti, a da su razlike samo u detaljima i naglasio da Srbija štiteći sopstveni teritorijalni integritet i suverenitet brani princip, odnosno štiti i teritorijalni integritet i suverenitet mnogih drugih država, među kojima je i Kipar.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ministar Selaković je istakao da Srbija pruža punu i bezrezervnu podršku nastojanjima Kipra da reši svoje najznačajnije nacionalno pitanje, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
„Smatramo da su suverenitet i teritorijalni integritet Kipra neprikosnoveni i da se sveobuhvatno rešenje za teritorijalni spor mora naći na osnovu relevantnih rezolucija UN i dogovora dve strane“, rekao je Selaković u intervjuu za kiparski „Katimerini“, prenosi Kosovo onlajn.

Kako problem Kipra i Kosova utiče na Balkan i istočni Mediteran

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija ima krajnje principijelne pozicije kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država članica UN.
„Te pozicije su zasnovane na međunarodnom pravu, snažnim vrednosnim postulatima i neoborivim argumentima“, naveo je Selaković odgovarajući na pitanje kako problem Kipra i Kosova utiče na politike na Balkanu i istočnom Mediteranu.
Selaković je naglasio doslednu opredeljenost Srbije za poštovanje međunarodnog prava i naveo da onima koji nastupaju sa pozicije da postoji red privilegovanih država čiji se teritorijalni integritet i suverenitet mora poštovati, ali i one države čiji se teritorijalni integritet i suverenitet baš i ne mora poštovati, u lice govori da je takva pozicija neodrživa i da potkopava same temelje međunarodnog prava i sistema UN.
„I verujte da mnogima nije drago kada to čuju, i obično, pošto ne mogu da uzvrate argumentima, gledaju da promene temu. I kada se neko trudi da objasni da kosovski i kiparski problem nisu isti, ne može da nađe argumente kojima bi potkrepio tu tvrdnju, jer reč je o suštinski istim situacijama, a razlike su samo u detaljima“, rekao je Selaković.

Beograd ostaje posvećen dijalogu sa Prištinom

Selaković je naveo da je Kipar najpouzdaniji partner Srbije u EU, i da Srbiji pruža apsolutnu podršku po pitanju evrointegracija i kada je reč o zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
Prema njegovim rečima, u dokumentima koji definišu obaveze Srbije na putu ka EU ne pominje se priznanje takozvanog Kosova od strane Beograda.
„EU nije mogla da nam ispostavi takav zahtev upravo zato što pet država EU, a blizu sto članica UN, među kojima je i Kipar, ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, naveo je Selaković.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je naglasio da cilj dijaloga nije priznanje Kosova, već normalizacija odnosa i naveo da EU od Beograda i Prištine u krajnjoj instanci očekuje pravno obavezujući sporazum, ali da u ovom trenutku niko ne zna šta bi mogao biti njegov sadržaj.
„Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, mi smo dosledno spremni da pružimo svaku šansu inicijativama i rešenjima koje će ljudima u našoj južnoj pokrajini olakšati život. Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora. Mi, međutim, ne razgovaramo o ‘priznanju’, niti smo to ikad činili“, kaže Selaković.
Kako je naveo, problem je što Priština blokira proces normalizacije time što već duže od devet godina ne primenjuje dogovor o Zajednici srpskih opština, konstantno stvara krize posežući za provokacijama i jednostranim potezima, a njihovi zapadni patroni im to tolerišu, i umesto da ih sankcionišu, oni ih praktično ohrabruju da rade na destabilizaciji regiona.
Jedan od prepoznatljivih murala u centru grada - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SRBIJA
„Kartončići i potvrdice“: Novi pokušaj Prištine da zagorča život Srbima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala