- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolija: Nismo za rušenje mauzoleja, već da gradimo crkvu

© Sputnik / SputnjikNjegošev mauzolej na Lovćenu
Njegošev mauzolej na Lovćenu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska se zalaže za obnavljanje crkve na Lovćenu u obliku kakva je sagrađena u vreme Petra Drugog Petrovića Njegoša i nije ni za rušenje mauzoleja, niti za njegovo izmeštanje, rečeno je iz sekretarijata Mitropolije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Iz Mitropolije je istaknuto da su sve medijske manipulacije poslednjih dana o navodnom pozivanju na rušenje najobičnije, kako je navedeno, izmišljotine, sračunate na izazivanje mržnje i netrpeljivosti prema Crkvi.
Kako se navodi, Mitropolija bi insistirala na tome da obnovljena crkva bude što je moguće vernija replika one koja je izgrađena u vreme mitropolita Petra Drugog Petrovića Njegoša.
Na pitanje na kom se precizno mestu na Lovćenu zalažu da crkva bude podignuta, iz MCP navode da „precizna lokacija ostaje predmet za razmatranje, s obzirom da građenje na tim visinama i na vrhu planine predstavlja i izuzetan inženjerski izazov“.
„Za nas je važno da obnovljena Lovćenska kapela ukrasi vrh Lovćena približno onoj slici koju svi mi pravoslavni imamo u svojoj svesti i u dubini duše“, dodaje se u odgovoru.
Mitropolija na pitanje da li smatraju da mauzolej treba da ostane na svom mestu citira pismo koje je tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću uputio sada pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a u kojem zahteva obnovu crkve na Lovćenu i predlaže da crkva bude u neposrednoj blizini mauzoleja.
Na pitanje da li se Mitropolija crnogorsko-primorska zalaže za to da posmrtni ostaci Petra Drugog Petrovića Njegoša budu ekshumirani i prebačeni u crkvu, iz MCP su odgovorili potvrdno, navodeći da se na taj način ispunjava njegov amanet.
„Veliki je i težak greh nepoštovanje poslednje volje bilo kog čoveka, a kamoli Njegoševog zaveta Crnogorcima“, dodaju iz Mitropolije, prenose „Vijesti“.
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je na okruglom stolu 27. jula da su, kako je naveo, dužni da obnove Njegošev amanet, podignu crkvu na Lovćenu i vrate njegove svete i namučene kosti u kapelu. U delu medija je potom nakon tog panela objavljeno da se SPC zalaže za rušenje mauzoleja, preneo je Tanjug.
Ruševine Njegoševe kapele na Lovćenu 1924. godine - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
REGION
Kako je uništen simbol tradicionalne Crne Gore: Pola vijeka od rušenja crkve na Lovćenu
Transparent kojim su se Podgoričani oprostili od mitropolita Amfilohija - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2020
„Đedo, dogodine na Lovćenu“: Obećanje da će biti ispunjena mitropolitova želja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala