- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako će izgledati ruska kosmička stanica

© Foto : twetter@fka_roscosmosRuski kosmonauti u svemiru
Ruski kosmonauti u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Rusija planira da se povuče iz projekta Međunarodne svemirske stanice i izgradi sopstvenu orbitalnu stanicu koja će ne samo raditi u automatskom režimu već i biti brža, veća i naprednija. Time će, smatraju eksperti, biti napravljen važan korak u razvoju ruske kosmonautike.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Generalni direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov saopštio je da će se Rusija povući iz projekta Međunarodne svemirske stanice nakon 2024.godine. Prema njegovim rečima, ruska država će ispuniti sve obaveze prema svojim partnerima, ali će do tada početi sa formiranjem sopstvene orbitalne stanice.

Važan korak u ruskoj kosmonautici

Kako kaže za Sputnjik rukovodilac Instituta za svemirsku politiku Ivan Mojsejev, Rusija je odluku povlačenja iz projekta donela 12.aprila prošle godine.
„Ovaj projekat je bio predviđen do 2015.godine. Pošto je ranije stanje MKS bilo prilično dobro, rok su produžavali“, objašnjava stručnjak, dodajući da će Međunarodna svemirska stanica raditi do 2030.godine iako je već prilično zastarela.
Prema rečima redovnog člana Ruske akademije kosmonautike „Ciolkovski“ Igora Marinjina, moduli ove stanice su stari više od 20 godina.
„Ovo su ruski i američki moduli koji su prvi put lansirani 1999, 2000, 2001. i 2000.godine. Oni su već skoro dva puta premašili procenjeni radni vek. Svake godine je potrebno sve više finansijskih sredstava za njihovo održavanje. Zbog toga je Rusija razmatrala razne varijante i donela odluku da razvije sopstvenu orbitalnu stanicu“, konstatuje sagovornik Sputnjika, dodajući da je ovo važan korak u razvoju ruske kosmonautike.

Nova orbitalna stanica naprednija, brža i veća

Marinjin kaže da će nova orbitalna stanica biti manja od sovjetskog „MIR“-a, a veća i naprednija od MKS.
„Naša stanica će raditi u automatskom režimu. Jednom ili čak dva puta godišnje ovde će se nalaziti posada koja će obavljati različite poslove: od neophodne popravke, preventivnog održavanja, menjanja naučne opreme, do razvijanja novih eksperimenata“, objašnjava ekspert.
Prema njegovim rečima, za razliku od MKS, ona će moći da leti u blizini magnetnih polova Zemlje.
„Ovo će čak omogućiti izvođenje eksperimenata na živim organizmima koje je sada nije moguće uraditi. Pored toga, na njoj će se nalaziti mesto koje će biti prilagođeno za satelite koje će kosmonauti moći da dopunjavaju gorivom tokom leta“, navodi stručnjak, precizirajući da je prvo lansiranje stanice zakazano za 2028.godinu.
Podsetimo, Borisov je izjavio da stvaranje Ruske orbitalne službene stanice (ROSS) biće glavni prioritet rada „Roskosmosa“ u kosmonautici sa ljudskom posadom.
„Nastavićemo sa programom u skladu sa utvrđenim planovima. Osnovni prioriteti biće stvaranje ruske orbitalne stanice“, naglasio je Borisov.
Raketno-kosmička korporacija „Energija“ trenutno priprema nacrt projekta Ruske orbitalne službene stanice (ROSS). Nacrt projekta bi trebalo da bude završen u trećem kvartalu 2023. godine, nakon čega će se raditi na konstruktorskoj dokumentaciji. Ranije je objavljeno da će nova stanica leteti u orbiti koja se nalazi na velikoj geografskoj širini sa nagibom od 96-98 stepeni, a ne 51,6 stepeni, kao što je slučaj sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS).
Predstavnica NASA Robin Dejton izjavila je da ova organizacija još nije dobila od Rusije zvanično obaveštenje o nameri da istupi iz projekta Međunarodne svemirske stanice i zainteresovana je za nastavljanje partnerskih odnosa s ruskom državom u kosmosu.
MKS je zajednički projekat šest svemirskih agencija: SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evropske Unije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala