Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vukovi seju strah u srpskom selu: „Iskočio je ispred mene na deset metara“

CC0 / Unsplash/Thomas Bonometti / Čopor vukova
Čopor vukova - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Meštani planinskog sela Dulene kod Kragujevca žale se da su im se u kraju pojavili vukovi, da napadaju i dave ovce, čak i danju. Čekaju naknadu štete od osiguranja, što se odužilo, pa kažu, ako im neko ne pomogne, moraće da prodaju umatičena stada, od kojih uglavnom žive.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Dulene je mesto lepo za oko, ali surovo za život. U nepreglednim prostranstvima šuma podno Gledićkih planina, odnedavno, novi stanari - vukovi seju strah, među stokom i ljudima.
„Ovce su pasle u voćnjaku, ona je pasla pored same vrzine. On je nju samo ćapio i izvukao iz vrzine, a posle tri dana video sam tog vuka, iskočio je ispred mene na deset metara“, priča Dragan Marković iz Dulena kod Kragujevca, prenosi RTS.
U selu Dulene i okolnim mestima, poslednjih meseci, stradalo je više desetina ovaca i jagnjadi.
„Tu jednu noć ih nisam zatvorio, rekoh tu je štala, blizu, kad oni zbrisani“, žali se Petar Marković.
Dragan Mijajlović moli nadležne organe da im pomognu.
„Problem će da bude za nas, kad budu počeli zimus nas da presreću“, upozorava Mijajlović.
A problem je i naplata štete, pa je meštani nisu ni prijavili lovačkom udruženju. Da bi je dobili, treba da ispune propisane mere za sprečavanje štete od divljači i zapisnikom veterinara dokažu da je štetu pričinio vuk.
Na teren izlazi komisija u kojoj je i lovni inspektor, pa se sva dokumentacija šalje osiguravajućoj kući, koja ima poslednju reč.
Procedura za nadoknadu štete je komplikovana. Pa kako onda da vukovi budu siti, a ovce na broju?
„Vuk se lovi od 1. jula do 31. marta. A, sa druge strane, znači da imamo i pomoć pastira, da budu uz stado, da imaju psa, da obezbede svoje torove. I tako ćemo jedino doći do nekog rešenja“, smatra Miloš Maksimović, upravnik lovišta LU „Šumadija“ Kragujevac.
Lovačko udruženje "Šumadija", koje gazduje zemljištem od 67.000 hektara, dobilo je saglasnost resornog ministarstva za odstrel tri vuka. Koliko će ovaca do tada ostati na Gledićkim pašnjacima, pitaju se zabrinuti meštani.
Vukovi - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
REGION
Hrvatskim selom hara 200 vukova: Napadaju blizu kuća usred dana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala