- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatskim selom hara 200 vukova: Napadaju blizu kuća usred dana

© Sputnik / Lola ĐorđevićVukovi
Vukovi - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Napadi vukova u zaleđu Šibensko-kninske županije sve su češći, a strah se uvukao među ljude jer vukovi napadaju tik uz kuće i usred bela dana. Stoke je iz dana u dan sve manje, stoga stočari traže hitnu intervenciju države.
Saša Štrbac iz Kistanja svoje stado čuva uz kuće. Trinaestog jula ostao je bez trećine koza, a, tvrdi, gotovo i bez glave. Video je četiri vuka, ali čuo je da je reč o čoporu od njih sedam.

„Dva vuka su krenula na mene, napali su me, a dva su otišla okolo. Gladni su, ovo nije njihov teritorija za hranjenje kvalitetno. U suštini, ostaju im domaće životinje koje napadaju i jedu“, rekao je Saša za HTV.

Županijom hara malo manje od 200 vukova

Kako navodi HRT, službeno je porastao i broj vukova. Nije više 81 jedinka. Sad ih je Ministarstvo prebrojalo malo manje od 200. Pozivaju se na nacionalni Izveštaj o stanju očuvanosti vrsta za razdoblje od 2013. do 2018.
„Teško je kazati u jedinku. Taj broj sigurno premašuje na području Hrvatske i dela Bosne koji gravitira gde vuk obitava preko 400 jedinki. Ja vam moram samo napomenuti da, na primer, u Sloveniji imaju znatno manji broj jedinki. Promptno se donosi odluka o izlučenju određenog broja jedinki i nema uvek ovako napete situacije kakve ima kod nas“, tvrdi Nediljko Dujić, predsednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.
Ministarstvo privrede smatra da odstrel nije rešenje. A kad je tako, onda je Ministarstvo poljoprivrede zatrpano pozivima za pomoć.
„Mi ćemo sledeći takmičenje iz operacije 441 Programa ruralnog razvoja – a ta operacija pokriva i opremu i sredstva za zaštitu područja – osigurati veća sredstva za gorsko-planinska područja i za područja koja su posebno izložena šteti od vukova“, najavila je ministarka poljoprivrede Marija Vučković.
Pokušaće i preko posebne mere ruralnog razvoja da Ministarstvo privrede i održivog razvoja plaća određene naknade. Ministarstvo privrede, kaže, razvija nacionalni sistem praćenja stanja vuka pa će izraditi Nacionalni program praćenja. Ali za sve to valja prikupiti niz podataka, pa će im trebati još godinu dana.
Čopor vukova - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
DRUŠTVO
Zašto je vuk mitološki predstavnik Srba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala