- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Uklanjaju svedoke svojih zločina“: Volodin imenovao odgovorne za raketni napad na zatvor u DNR

© AP Photo / Nariman El-MoftyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Iza raketnog napada na istražni zatvor u Jelenovki stoje predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i Vašington, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„To je učinjeno sa jednim ciljem: da se spreči novi Nirnberški proces tokom koga bi svedočili zarobljeni nacisti 'azovci'. Vašington i Kijev uklanjaju svedoke svojih zločina protiv čovečnosti kako se građani evropskih država i SAD ne bi okrenuli od njih i kako bi se nastavilo sa isporukama oružja i municije“, napisao je Volodin na Telegramu.
Kako je dodao, kada bi ekstremisti iz „Azova“ (protiv čijih se pripadnika u Rusiji vode krivični postupci) javno priznali svoja zverstva, to bi neminovno rezultiralo zahtevom da se krivično gone rukovodioci niza zemalja NATO-a.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su ukrajinske snage raketirale istražni zatvor u Jelenovki u DNR. Tom prilikom su poginula su 53 zarobljena ukrajinska vojnika, uključujući pripadnike nacionalističkog bataljona „Azov“, a 75 je ranjeno.
Osnivač ukrajinskog nacističkog puka „Azov“, protiv čijih pripadnika su u Rusiji pokrenuti krivični postupci, objavio je „lov na svakog učesnika“ u napadu na Istražni zatvor u Jelenovki gde su usled granatiranja ukrajinskih snaga poginuli zarobljeni ukrajinski ekstremisti.
Naime, osnivač „Azova“ Andrej Bilecki tvrdi da su navodno „ruske snage ubile deo zarobljenih Azovaca“ i obećava da će „istrebiti“ izvršioce i organizatore.
Sa istom verzijom događaja istupilo je i Ministarstvo odbrane Ukrajine, koje je saopštilo da nije umešano u napad na zatvor, iako je na mestu događaja nađen veliki broj krhotina američke rakete „himars“, koje koristi ukrajinska vojska.
Dopisnik Sputnjika snimio je krhotine pomenutog projektila, a da su isti upotrebljeni potvrdio je i zamenik načelnika Narodne milicije DNR Eduard Basurin.
Ruševine metalurškog kombinata Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
DNR: 53 čoveka poginula, 75 ranjeno u ukrajinskom granatiranju zatvora u Jelenovki
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala