- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rat živaca predsednika i vlade u Crnoj Gori zbog Temeljnog ugovora, Milo preti praznom puškom

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Poruke predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će srušiti Vladu Dritana Abazovića ukoliko potpiše Temeljni ugovor sa SPC su prazne pretnje, smatraju sagovornici Sputnjika, koji su uvereni da u parlamentu neće biti većine za obaranje vlade.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U poslednjim medijskim istupima predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, ujedno i predsjednik DPS-a, prijeti da će srušiti vladu Dritana Abazovića ako potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Abazović samouvjereno odgovara da će taj posao biti završen i da se ne boji prijetnji Đukanovića.
Vladimir Pavićević, savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore Vladimira Jokovića, kaže za Sputnjik da je Temeljni ugovor završena stvar, i da je preostalo da se u avgustu taj ugovor i potpiše.

Prazne pretnje Đukanovića

Pavićević tvrdi da Đukanović u Skupštini Crne Gore nema raspoloženu većinu za rušenje Abazovićeve vlade zbog potpisivanja Temeljnog ugvora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
„Da ta većina postoji Milo bi pokrenuo pitanje povjerenja Vladi još prije tri sedmice kada je na sjednici Vlade Temeljni ugovor i usvojen. Inače, Milov autoritet u crnogorskoj politici više ne postoji. Njega više ne slušaju ni njegovi u DPS-u, tako da ni njegovi intervjui nemaju neku posebnu težinu. Moje je očekivanje da će ova vlada nastaviti da radi i da ćemo najvjerovatnije ići na parlamentarne i na redovne izbore za predsjednika države 17. aprila iduće godine“, kaže Pavićević za Sputnjik.
„Što se tiče Milovih izjava, njegova ljutnja ne iznenađuje. On Dritanu prijeti sudovima zato što se Milo plaši suda. Milova politika mržnje je poražena i to je sa stanovišta interesa građana Crne Gore prava stvar“, ističe Pavićević.

Opipavanje živaca

Analitičar Predrag Drecun kaže za Sputnjik da i Abazović i Đukanović vode psihološki rat preko medija i opipavaju živce jedan drugome.
„Impresionira samouvjerenost kod Abazovića, to je primjetno, vjerovatno je crpi iz međunarodne podrške koju dobija. Pogotovo ova njegova sinoćna izjava, koja je odgovor na prijetnju Đukanovića da će srušiti Vladu ako se potpiše Temeljni ugovor, kada Dritan poručuje da Vlada može pasti, ali da svako snosi odgovornost za svoje postupke. Đukanović pokušava da djeluje samouvjereno, ali u njemu se bore dvije sile, jedna je njegova racionalnost kao političara koji je svjestan stava međunarodne zajednice i koji je za kompromis, druga sila je ta što je on predsjednik partije, koji je pod pritiskom jastrebova iz svoje partije, ali i pod pritiskom političke konkurencije, koja će manje izgubiti ako se sruši Dritanova vlada, negoli što bi DPS izgubio“, zaključuje Drecun.
Drecun poručuje da vjeruje da će prije biti potpisan Temeljni ugovor sa SPC, nego što će pasti Abazovićeva vlada.
Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC usvojen je na sednici Vlade u Podgorici 8. jula, a premijer Abazović je izjavio da bi mogao biti potpisan u avgustu, nakon što svi još jednom dostave mišljenje o tom dokumentu.
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
REGION
Abazović: Temeljni ugovor bi mogao biti potpisan u avgustu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala