- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović: Temeljni ugovor bi mogao biti potpisan u avgustu

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Temeljni ugovor države Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) mogao bi biti potpisan u avgustu, nakon što svi još jednom dostave mišljenje o tom dokumentu, rekao je crnogorski premijer Dritan Abazović.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Komenatrišući izjavu mitropolita Joanikija da nisu prihvatljive izmene ugovora sa SPC, Abazović je naveo da se Vlada Crne Gore odlučila za inkluzivan pristup u procesu potpisivanja Temeljnog ugovora.
“Postavljam pitanje da li se neka NVO i pravni ekspert uključio ili znao da se potpisuje ugovor sa Katoličkom crkvom ili Islamskom zajednicom”, pitao je premijer i dodaje da bez obzira na to sve sugestije su dobrodošle.
Komisija koja bi se bavila tim aktom, kako navodi, nije profunkcionisala jer su tri člana koje je predložio predsednik Crne Gore, odbila da učestvuju u radu.
Abazović je kazao novinarima i da u tom slučaju princip švedskog stola ne može da funkcioniše. Ponovio je i da misli da Temeljni ugovor nije toliko važno pitanje.
Naveo je da su već dobili pisane komentare na Temeljni ugovor Akcije za ljudska prava, a da imaju najave da će to učiniti i neki drugi članovi komisije.
"Moram da budem iskren, ja nikakve novitete nisam čuo", kazao je Abazović, komentarišući sugestije na nacrt Temeljnog ugovora, koje su do sad stigle.
Na pitanje kada će Temeljni ugovor biti potpisan kaže:
"Mislim da nakon što se taj proces zatvori, proces da svi još jednom dostave mišljenja, ako žele možemo očekivati da to bude početkom avgusta ili možda, sredinom ili krajem avgusta. Te detalje nismo dogovorili, ali to je proces koji smo doveli do kraja", kazao je Abazović.
Ne stoji, kaže, priča da Temeljni ugovor nije u skladu sa Ustavom, ali kako dodaje uvek ostaje mogućnost da se to na sudu proveri.
"Ali u dobrom duhu nemam ništa protiv da još neko da svoje mišljenje na Temeljni ugovor, ali voleo bih da to sad neko uradi na inovativan način, da nas upozori na nešto što do sad nismo čuli. Jer ako se ovako budemo vrteli u krug, šta hoću da kažem 100 pravnika 100 mišljenja, kao za svaki akt", kazao je premijer i dodao da nije za tenzije i da imamo mnogo važnijih tema.
"Nadam se da će se to vrlo brzo završiti u jednoj relaksiranoj atmosferi", ističe Abazović, prenosi RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala