- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pojedine vrste goriva skuplje na auto-putu nego u gradu, razlika u ceni nije zanemarljiva

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICBenzinska pumpa
Benzinska pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Naftne kompanije mogu same da formiraju cene za obogaćena goriva, koja su nekada i jedina dostupna na pumpama. Cene su na auto-putu veće nego u gradu, a razlika u ceni nije zanemarljiva.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kada se vraćao iz Subotice, taksista Boško Jakovljević bio je primoran da sipa skuplje gorivo obogaćeno aditivima na auto-putu, i to po ceni od 243 dinara. Običan dizel, čiju maksimalnu cenu više od pet meseci reguliše Vlada Srbije, nije bio dostupan na dve pumpe na kojima se zaustavljao, piše RTS.
„Smatram da je nemoguće i da nije baš apsolutna istina da na auto-putu nema običnog dizela već isključivo taj obogaćeni koji je daleko skuplji. Mislim da oni tu razliku između ograničene cene i slobodnog tržišta pokušavaju da nadomeste na taj način što će povećati prodaju obogaćenog dizela i obogaćenog benzina“, kaže Jakovljević, direktor "Taksi komore".
Vlada je regulisala iznos maksimalne cene benzina BMB 95 i evrodizela, i ni na jednoj benzinskoj stanici u Srbiji one ne smeju biti veće od propisanih.
Ove nedelje cena dizela ostaje 215 dinara, a od danas će benzin koštati 190 dinara, što je za dva dinara manje. Ipak, za sva ostala goriva, koja su nekada i jedina dostupna, naftne kompanije mogu same da formiraju cene.
Na pumpi koju je ekipa RTS-a obišla na auto-putu bilo je i „običnih“ i skupljih goriva, a razlika u ceni nije zanemarljiva.
Maksimalne dozvoljene cene benzina BMB 95 i evrodizela nisu bile veće od propisanih, dizel obogaćen aditivima bio je 15 dinara skuplji, a benzin 25 dinara.

Obogaćena goriva skuplja na auto-putu

Ko sipa goriva obogaćena aditivima, treba da zna da su skuplja na pumpama na auto-putu u odnosu na pumpe u gradu.
Na pitanje zašto se znatno razlikuju cene, trenutno samo obogaćenih goriva na auto-putu u odnosu na cene u gradu, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da ne postoji zakonsko ograničenje koje bi maloprodavce obavezalo da isto gorivo prodaju po istoj ceni u svim maloprodajnim objektima,
„Tako je i kod mnogih drugih, ako ne i kod svih proizvoda ili usluga. Razlika u ceni na auto-putu i van njega je u prvom redu posledica znatno većih troškova rada benzinskih stanica na auto-putu“, navedeno je u pisanom odgovoru.
Rad benzinskih pumpi kontroliše tržišna inspekcija pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Na pitanje koliko često izlaze na teren, ekipa RTS-a još čeka odgovor.
Za sve vozače, savet je da kada kreću na put, kad god su u prilici, benzin sipaju na pumpi u naselju. Uz to, uvek treba proveriti da li merač kreće od nule i šta piše na računu.
Benzinska pumpa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
EKONOMIJA
Benzin od danas jeftiniji, dizelu ostala ista cena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala