Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti želi da istisne državu Srbiju sa Kosova i Metohije, Vučić razgovarao sa Srbima

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru Kosova i Metohije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kurtija ne interesuje sporazum, ni ulazno-izlazni dokumenti, njega interesuje ukidanje srpskih ličnih karata Srba koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, jer želi da istisne postojanje države Srbije na prostoru KiM“, istakao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije povodom najave odluke Prištine da 1. avgusta primeni, kako su naveli, recipročne mere o ličnim kartama i preregistraciji tablica.
On je naveo i da Kurtija takođe ne zanimaju registarske tablice, već da ukine KM tablice koje izdaje Republika Srbija za prostor Kosova i Metohije.
Srbi neće da izvrše preregistraciju tablica, jer ne žele da žive u lažnoj državi, već žele da imaju institucije svoje države na severu Kosova, a odluke Prištine su suprotne svim dosadašnjim sporazumima, ukazao je Petković.
On je dodao da je jasno da Kurti pokretanjem sporazuma iz 2011. godine krši već stečena prava, i istakao da tako i Srbi imaju pravo da sami primene Briselski sporazum iz 2013. godine i formiraju Zajednicu srpskih opština.
Kurti želi da uruši dijalog i izazove krizu, rekao je Petković i pozvao zemlje Kvinte da urazume i zaustave Prištinu sa primenom ovih protivpravnih jednostranih poteza, jer posledice mogu biti nesagledive, a najveća odgovornost je na njima, preneo je Tanjug.
Petković je poručio da će odgovornost za nove poteze Prištine biti na državama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) koje su, kaže, očigledno najviše uključene u procese na Zapadnom Balkanu.
On je dodao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio konsultacije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije i da će se tim povodom obratiti sutra u 10.00 sati i takođe pozvati zemlje Kvinte da utiču na Prištinu da se urazumi.
Prema rečima Petkovića, kada je reč o odlukama o ličnim kartama i tablicama, Kurti se najglasnije poziva na Sporazum o slobodnom kretanju iz 2011. godine koji su u Briselu potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Tim sporazumom, kako je pojasnio, uvode se i priznaju kosovske lične karte, kosovske vozačke dozvole, kao i činjenica da se govori o dve strane.
Napomenuo je da se Kurti poziva na tačku 3 sporazuma o slobodi kretanja i navodi da se u toj tački kaže da svaka strana može primeniti sistem uz koje će lične karte biti izlazno-uzlazni dokument za stanovnike druge strane koje žele da tranzitno putuju u treću zemlju.
„Uvedeno je i sve ono što je kasnije predstavljeno od strane albanskih vlasti i služilo kao pritisak na Beograd, posebno na Srbe na KiM, posebno kada se radi o ličnim kartama i RKS tablicama koje su statusno neutralne“, kazao je Petković.
Dodao je da iako ovaj sporazum donosi mnogo problema, ono što sigurno ne piše u njemu to je da se pitanje ulazno-izlaznih dokumenata koje se izdaju za stanovnike druge strane odnosi konkretno na Srbe koji žive na prostoru KiM.
„Kurti se setio da posle 11 godina krene u primenu sporazuma o slobodi kretanja tako što će i prištinska strana sada da izdaje ulazno-izlazni dokument koji naša strana izdaje više od 11 godina“, istakao je Petković i ukazao da se tačka 3 isključivo odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji, a ne i na građane Srbije koji žive na KiM.
Kako kaže, Sporazumom je predviđeno da svi koji imaju vozila i žive na KiM mogu da preregistruju vozila na KM table i RKS table — statusno neutralne, koje su bile ograničene na pet godina, pa im je važenje produženo na još pet godina 2016. godine.
„Ostavljena je mogućnost da Srbi mogu da biraju između RKS i KS tablica. Kada smo uspeli da se izborimo, Priština je jednostrano donela odluku godinu dana ranije da ukine KS tablice i mi smo reagovali. Ukidanje KS tablica ne ostavlja mogućnost Srbima da biraju između RKS i KS tablica“, ukazao je Petković.
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SRBIJA
Selaković: Albanci pripremaju pakao na Kosovu i Metohiji
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2022
SRBIJA
Kurti ponovo na srpskom poziva na preregistraciju automobila
Kosovo zastava i gradilište - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
SRBIJA
Priština: Od 1. avgusta ne važe srpska dokumenta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala