- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Više od deset zemalja želi da poveća učešće u ŠOS, aktivno se razmatra zahtev Belorusije za članstvo

© MID Rossii / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica ŠOS u Taškentu
Sednica Saveta ministara spoljnih poslova zemalja članica ŠOS u Taškentu - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Jedanaest zemalja planira da poveća nivo svog učešća u Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS), izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Uzbekistana Vladimir Norov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Jedna od važnih tačaka našeg sastanka bila su pitanja širenja ŠOS. Ministri su razmotrili postojeće prijave od zainteresovanih strana za dobijanje statusa države članice, posmatrača i partnera u dijalogu. Želeo bih da istaknem da smo postigli značajan napredak po tom pitanju“, rekao je Norov na brifingu nakon sednice.
On je podsetio da je u okviru predstojećeg samita ŠOS u Samarkandu u septembru planirano potpisivanje memoranduma o obavezama Irana, „koje otvara direktan put ka punopravnom članstvu ove zemlje u organizaciji“.
Norov je saopštio da se na samitu očekuje potpisivanje dokumenata kojima će se Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji dati status partnera u dijalogu u ŠOS-u.
„Ministri su podržali prijave Bahreina i Maldiva za dobijanje statusa partnera u dijalogu ŠOS-a. Odgovarajuća rešenja biće potpisana tokom sednice saveta lidera u Samarkandu“, precizirao je Norov.
Kako je dodao, strane aktivno razmatraju prijavu Belorusije za dobijanje punopravnog članstva u organizaciji.
Norov je istakao da članice organizacije moraju da razrade konsolidovan pristup pitanju o davanju statusa posmatrača pri ŠOS Azerbejdžanu, Jermeniji, Kambodži i Nepalu.
Šangajska organizacija za saradnju je evroazijska politička, ekonomska i bezbednosna organizacija osnovana 2001. godine u Šangaju od strane lidera Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Izuzev Uzbekstana, sve ostale države su bile članice Šangajske petorke (osnovane 1996), a nakon prijema Uzbekistana 2001. organizacija je dobila sadašnje ime. Indija i Pakistan pridružili su se organizaciji 2017. godine. Na samitu ŠOS u Dušanbeu u septembru 2011. godine započeta je procedura prijema Irana u organizaciju i pružanja statusa partnera u dijalogu Egipta, Katara i Saudijske Arabije. Belorusija je ove godine podnela zvaničan zahtev za pristupanje ŠOS u svojstvu punopravnog člana.
Samit ŠOS održaće se u septembru 2022. godine u Samarkandu.
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Svaka zemlja ŠOS-a će samostalno odlučivati o dedolarizaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala