- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letonija ponovo kupuje ruski gas

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Kompanija „Letonija gas“ je ponovo počela da kupuje ruski gas, međutim, ne kupuje ga od „Gasproma“, već od drugog dobavljača, i plaća ga u evrima, izjavio je direktor kompanije Ajgars Kalvitis.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kompanija sada dobija gas iz Rusije, ali ne kupujemo gas od ‘Gasproma’, jer njemu ne možemo da platimo. Imamo drugog dobavljača. Informaciju ko je novi dobavljač ne otkrivamo javnosti“, rekao je on Letonskoj televiziji.
Kalvitis je takođe naveo da kompanija plaća gas u evrima, a ne u rubljama.
Parlament Letonije je u julu usvojio izmenu zakona o energetici kojom je zabranjena kupovina ruskog gasa, a ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs je izjavio da zemlja namerava da ovaj kanala izuzme za isporuku resursa.
U maju je Komisija za tržište finansija i kapitala Letonije odbila da izda kompaniji „Letonija gas“ posebnu dozvolu za plaćanje ruskog gasa u rubljama. Ranije je rukovodstvo kompanije saopštilo da plaćanje gasa u rubljama formalno ne krši sankcioni režim i da je moguće. Međutim, ova izjava je ubrzo uklonjena sa sajta kompanije.
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
RUSIJA
Litvanija, Letonija i Estonija ubrzale proces napuštanja ruske energetske mreže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala