- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Litvanija, Letonija i Estonija ubrzale proces napuštanja ruske energetske mreže

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaDalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
Pratite nas
Baltičke zemlje potpisale su sporazum o istupanju iz ruske mreže za snabdevanje električnom energijom i njihovoj sinhronizaciji sa evropskom mrežom pre 2025. godine, objavljeno je na portalu letonske RTV „LSM" pozivajući se na parlamentarnu sekretarku Ministarstva ekonomije Ilze Indriksone.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Litvanija, Letonija i Estonija potpisale su sporazum o isključenju iz ruske mreže za snabdevanje električnom energijom i njihovoj sinhronizaciji sa evropskom mrežom pre 2025. godine, izjavila je parlamentarna sekretarka Ministarstva ekonomije Ilze Indriksone na sednici komisije Sejma za javne rashode i reviziju", navodi se u saopštenju.
Prema njenim rečima, sa Estonijom i Litvanijom bilo je moguće dogovoriti da ne treba odugovlačiti sa projektom sinhronizacije do 2025. godine, već se to može učiniti i ranije.
„Ministar ekonomije Janis Vitenberg obratio se za podršku Evropi kako bi se ubrzala realizacija ovih odluka", izjavila je Indriksone, a prenosi RTV „LSM".
Ona je istakla da prevremeno isključenje takođe zahteva dodatno finansiranje, ali već sada će to obezbediti značajno veću sigurnost snabdevanja električnom energijom.
Kako se podseća, Baltičke države, Poljska i Evropska komisija potpisale su 2018. godine u Briselu politički sporazum o sinhronizaciji električnih mreža tri Baltičke zemlje sa onima u kontinentalnoj Evropi. Očekuje se da će do 2025. godine Baltičke države konačno moći da napuste energetski prsten „BRELL" (Belorusija, Rusija, Estonija, Letonija, Litvanija) i da se povežu na energetski sistem kontinentalne Evrope, što će im omogućiti da ostvare „energetsku nezavisnost od Rusije".
Treći „naftni šok“, koji preti da podstakne ekonomsku krizu kakva nije viđena od 1915, bio je tema emisije Energija Sputnjika:
Peter Sijarto u Adaševcima kod Šida na otvaranju fabrike UBM - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SRBIJA
Sijarto: Ne želimo da prihvatimo odluke Evrope koje će plaćati naši građani
Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2022
SVET
Nemačka: Ako prestanemo da uvozimo rusku naftu, nećemo moći da se krećemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala