- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Uskoro ću razgovarati sa Blinkenom o „prehrambenom sporazumu“ i razmeni zarobljenika

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Entoni Blinken u Rejkjaviku
Sergej Lavrov i Entoni Blinken u Rejkjaviku - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da Rusija trenutno radi na usaglašavanju termina za razgovor s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i da je mala verovatnoća da će do kontakta doći tokom današnjeg dana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Jasno je da je mala verovatnoća da će do razgovora doći danas, ali ćemo u narednim danima predložiti američkim kolegama datum koji odgovara“, rekao je ruski šef diplomatije.
Lavrov je naglasio da će jedna od tema razgovora sa Blinkenom biti ispunjavanje obaveza SAD na temu prehrambenog sporazuma i istakao da će biti veoma interesantno da čuje predloge Blinkena na temu razmene američkih i ruskih zarobljenika.

„Kada govorimo o razmeni zatvorenika, o razmeni lica koja su u pritvoru u Rusiji i SAD, već smo komentarisali u ime Ministarstva inostranih poslova Rusije da je ova tema razmatrana na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena u Ženevi, u junu 2021. godine. Dogovoreno je da se ovlaste nadležni pojedinci koji će se baviti ovim pitanjima. Ministarstvo inostranih poslova nije jedno od njih, ali ću poslušati šta ima da kaže“, rekao je Lavrov.

Pregovori o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD su u toku. Viktor But je ruski biznismen koji je u SAD osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“; Pol Vilan je bivši američki marinac osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže 2020. godine; Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava. Preti joj kazna do 10 godina zatvora.

Ranije je portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da su SAD inicirale razgovor Blinkena i Lavrova.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
RUSIJA
Vašington zatražio razgovor Lavrova i Blinkena; Zaharova: Videćemo kad ministar bude imao vremena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala