- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington zatražio razgovor Lavrova i Blinkena; Zaharova: Videćemo kad ministar bude imao vremena

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države se i dalje nadaju da će državni sekretar Entoni Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u najskorije vreme razgovarati o mogućoj razmeni zarobljenika, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs novinarima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Juče smo tražili razgovor sa ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom i još uvek se nadamo da će se on dogoditi ovih dana“, izjavio je Prajs.

On je, takođe, dodao da je Moskva potvrdila da je dobila ovaj zahtev.
Prajs je istakao da razgovor neće uključivati pregovore o Ukrajini i normalizaciji rusko-američke saradnje. On je naveo da postoje tri teme o kojima bi američka strana želela da razgovara.
Blinken, prema rečima portparola Stejt departmenta, namerava da razmotri problem američkih državljana koji služe kaznu u Rusiji, zatim da pruži podršku sporazumima u Istanbulu o ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda i saradnji Rusije prilikom izvoza ukrajinskog žita i pozivanje na njihovu implementaciju, kao i da upozori na prisajedinjenje ukrajinskih teritorija.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da će Lavrov posvetiti pažnju ovom zahtevu kad bude imao vremena. Kako je istakla, ministar trenutno ima gust raspored međunarodnih kontakata: Savet ministara inostranih poslova ŠOS u Taškentu, bilateralni sastanci.
Kako je ranije izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, za sada nisu postignuti nikakvi dogovori Rusije i Amerike o razmeni Rusa Viktora Buta za američke državljane Britni Grejner i Pola Vilana.
Zaharova je ranije, komentarišući izjavu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena o mogućoj razmeni ruskog i američkih državljana, istakla da pregovore o razmeni osuđenika između Rusije i SAD vode nadležna ministarstva, ali za sada bez konkretnog rezultata.
Televizija Si-En-En tvrdi da Sjedinjene Američke Države predlažu Rusiji razmenu Viktora Buta za Vilana i Grejnerovu.
Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je u SAD osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“; Pol Vilan je bivši američki marinac osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže 2020. godine; Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava. Preti joj kazna do 10 godina zatvora.
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
SVET
Blinken namerava uskoro da razgovara sa Lavrovom
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Nisam ni nudio Blinkenu da se fotografišemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala