- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken namerava uskoro da razgovara sa Lavrovom

© AP Photo / Andrew HarnikAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da namerava da ovih dana razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, između ostalog, o izvozu žita iz Ukrajine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Blinken je na konferenciji za medije napomenuo da će to biti njihov prvi razgovor otkako je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.
Američki državni sekretar je dodao da tokom razgovora namerava da razgovara, između ostalog, o sudbini Amerikanaca uhapšenih u Rusiji i izvozu ukrajinskog žita.
„Pokrenuću pitanje koje je prioritetno za nas, a to je oslobađanje Amerikanaca Pola Vilana i Britni Grajner“, rekao je on.
Kako je naveo, SAD su dale predlog Rusiji koji bi mogao da dovede do oslobađanja uhapšenih Amerikanaca, ali je odbio da otkrije njegov sadržaj.
„Ne mogu i neću ulaziti ni u kakve detalje onoga što smo predložili Rusima“, rekao je on na konferenciji za novinare.
„Pre nekoliko nedelja smo podneli suštinski predlog za njihovo oslobađanje. Naše vlade su više puta direktno kontaktirale u vezi sa ovim predlogom. U ovom razgovoru lično ću nastaviti da razgovaram o ovom pitanju, nadam se da će nas to približiti rešenju“, objasnio je Blinken.
On je istakao da će takođe razgovarati i „o preliminarnom sporazumu o izvozu žitarica koji su Ukrajina, Rusija, Turska i UN potpisale prošle nedelje. Ovaj sporazum je pozitivan korak napred. Istovremeno, postoji razlika između dogovora na papiru i njegove praktične implementacije“.
Američki državni sekretar je uverio da planirani razgovor neće predstavljati „pregovore o Ukrajini“.
„Sve odluke o pregovorima u vezi sa Ukrajinom treba da donosi njena vlada i narod. Kao što smo naveli od samog početka, ništa o Ukrajini bez Ukrajine“, rekao je on.
Televizija Si-En-En tvrdi da Sjedinjene Američke Države predlažu Rusiji razmenu Viktora Buta za Vilana i Grajnerovu.
Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je u SAD osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“; Pol Vilan je bivši američki marinac osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže 2020. godine; Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava. Preti joj kazna do 10 godina zatvora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala