- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“: „Simens“ nije ispunio ugovorne uslove, uskoro objavljujemo deo prepiske o remontu turbina

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
To što je kompanija „Simens“ poslala turbine za gasovod „Severni tok“ Nemačkoj, umesto Rusiji, nije u skladu sa uslovima ugovora, izjavio je zamenik predsednika Upravnog odbora ruske kompanije „Gasprom“ Vitalij Markelov za TV „Rusija 24“. On je dodao da će „Gasprom“ uskoro objaviti deo prepiske povodom remonta turbina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je naveo Markelov, ruska kompanija će sada morati da proceni uticaj sankcija Evropske unije i da uzme u obzir moguće rizike povezane sa blokadom i zaplenom motora na teritoriji zemalja Evropske unije.
On je precizirao da je, prema ugovoru, isporučilac engleska kompanija „Industrial Turbine Company Limited“ i da ona podleže engleskim zakonima, pa trenutno „Gasprom“ mora da proceni sankciona ograničenja koja je uvela Velika Britanija.
„Pored toga, još jednom skrećem pažnju da dozvole koje su dostavile kanadske vlasti ne uzimaju u obzir uslove važećeg ugovora i izdate su kompaniji ‘Siemens Energy Canada Limited’, sa kojom nemamo nikakav ugovorni odnos“, dodao je on.
Dodatnu bojazan, kako je naveo, izaziva rizik od kršenja uslova kanadske dozvole o isporuci motora Nemačkoj, a ne Rusiji.

„Ako krajnja tačka za isporuku bude Rusija, prema pretpostavkama 'Gasproma', kanadske vlasti mogu to smatrati kršenjem ili zaobilaženjem njihovog uslova i zbog toga mogu ukinuti već izdate dozvole. To bi učinilo nemogućim sledeći remont takođe drugih motora na kanadskoj teritoriji“, zaključio je on.

Markelov je takođe istakao da kompanija „Simens“ nije otklonila više od četvrtine prijavljenih kvarova na turbinama gasovoda „Severni tok“.
„Mi smo se ovim povodom više puta obraćali ruskom predstavništvu 'Simensa'. Nemačka kompanija je otklonila ne više od četvrtine prijavljenih neispravnosti. Za ostale turbine, nisu ni dostavili konstruktivne i zadovoljavajuće predloge koji se tiču bezbednosti i pouzdanosti“, objasnio je Markelov.
Takođe je najavio da će Gasprom uskoro objaviti deo prepiske sa nemačkom kompanijom povodom remonta motora.
Markelov je ranije saopštio da kompanija „Simens enerdži“ nije izazvala samo zastoj u vraćanju turbine za „Severni tok“ s planskog remonta, nego i ne izvodi remont neispravnih motora za taj gasovod.
S druge strane, nemačka kompanija je objavila da od „Gasproma“ nije dobila nikakva obaveštenja o kvarovima turbina gasovoda „Severni tok“.
„Severni tok“ je glavna maršruta za isporuke gasa „Gasproma“ Evropi i obnovio je rad 21. jula posle desetodnevnog tehničkog servisa, a isporuka je nastavljena u obimu od 40 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda.
„Gasprom“ je ograničenje isporuka objasnio problemima u isporučivanju gasne turbine koja je bila na remontu u Kanadi. Do zastoja u isporuci je došlo zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je problem, na insistiranje Berlina, pravno rešen i turbina je sada u Nemačkoj.
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
RUSIJA
Nemačka ministarka: Postoje veliki rizici da dođe do nemira zbog deficita ruskog gasa
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
RUSIJA
Kremlj: Situacija sa turbinama za „Severni tok“ kritično otežana antiruskim sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala