- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ko je „general na parketu“ kome Zvezda daje loptu u ruke? /video/

© Foto : KK Crvena zvezdaDžejlen Adams
Džejlen Adams - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Tražila je Crvena zvezda aktivno plejmejkera, dugo se Šabaz Nejpir spominjao kao glavna i prva opcija, ali posle komplikacija u tom poslu crveno-beli su poverenje i verovatno najvažniju poziciju u timu dali 26-godišnjem američkom plejmejkeru Džejlenu Adamsu. Ne previše poznatom srpskoj košarkaškoj javnosti.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Dakle, o kakvom se igraču radi?
Rodom je iz Hanovera (Merilend , 1996. godište) visok 188 centimetara i težak 86 kilograma, a nakon koledž karijere (nedraftovan) nastupao je za ekipe Atlante, Portlanda i Milvokija u NBA ligi gde je zabeležio 44 nastupa. Kao član Viskonsin Herda, tima Milvoki Baksa u „Dži ligi“ izabran je za člana idealne petorke za 2020. godinu.
Nekadašnji student koledža „Sent Bonaventur“ (2014-2018) došao je u Beograd iz ekipe Sidnej Kingsa sa kojom je osvojio titulu prvaka australijske lige i bio proglašen za MVP-ja cele lige.
Odlazak u Australiju pokazao se za Adamsa kao pun pogodak, jer je obeležio sezonu igrajući za klub kome je pomogao da dođe do četvrte titule prvaka Australije i dobio priznanje (MVP) koje su pre pre njega osvajali Endrju Bogut i Džašon Tejt sada igrač petorke Hujston Roketsa.
Dok je igrao za Sidnej provodio je sredinom sezone u proseku 30 minuta na parktu, ubacivao je 20 poena, upisivao 5,6 asistencija, a imao je i 5,5 skokova po utakmici, od čega 5,1 u defanzivi.
Da je brz u rukama pokazivao je sa 1,6 ukradenom loptom, ali je i beležio tri izgubljene lopte po utakmici što nije malo.
Ne može se reći da su mu procenti šuta bili savršeni, ali... Može da pogodi. Sa linije za slobodna bacanja gađao je 84,2%, za dva 44,3%, a za tri poena 32,4%, a šutirao je čak osam puta po meču van linije 6,75.
U napadu Džejlena pojedini skauting izveštaji karakterišu kao plejmejkera sa dobrom vizijom, kao „generala na parketu“ koji voli da mu lopta bude u rukama, kao i da voli da pogađa iz floutera ili sa poluidistance. Ističe se da je brz, agilan sa loptom i da zna da igra u tranziciji.
Kao mana ističe se upitna selekcija šuta, kao i da zna da pogreši kada je pod pritiskom. Uz to nije standardan u šutu za tri poena, što se da videti i iz statistike.
S obzirom na to da je Crvena zvezda dovela igrače koji imaju poene u rukama, možda Adamsova uloga u timu bude bitnija kroz razigravanje, nego li kroz same poene. Dakle, Adamsove plejmejkerske sposobnosti i umeće razigravanja saigrača biće na pravom ispitu.
Dolazak Adamsa je 7. pojačanje Crvene zvezde pred novu sezonu, a pre njega crveno-beli doveli su Nemanju Nedovića, Hasana Martina, Džona Holanda, Dalibora Ilića, Filipa Petruševa i Bena Bentila.
Dakle, imaće Adams sa „čime da radi“.
Posebno će biti važan njegov doprinos u pik en rol igri, gde bi trebalo da se istakne tako što će „hraniti“ loptama Martina, Petruševa, Bentila, Mitrovića...
Pored Adamsa, na poziciji plejmejkera Zvezda će računati i na Nikolu Ivanovića i Stefana Markovića.
Džejlen Adams - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
SPORT
Zvanično: Adams u Zvezdi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala