Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li je prištinska strategija za bezbednost strategija za napad na Srbe na KiM

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici ROSU na Kosovu I Metohiji - arhivska fotografija
Pripadnici ROSU na Kosovu I Metohiji - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Kosovska strategija za bezbednost je pandan strategiji NATO i osnova za stvaranje vojske Kosova. Srbija koja je označena kao neprijateljski faktor u paketu sa Srbima sa severa, zakonski im daje pravo ovim dokumentom da vojno deluju ka Srbima na KiM, a za sve im je pokriće "ruska opasnost", upozorava profesor Srđan Perišić.
U Nacrtu strategije bezbednosti Kosova za period 2022-2027, koji je usvojio skupštinski Odbor za bezbednost i odbranu, navodi se da kao „glavni izazov za bezbednost za Republiku Kosovo potiče od teritorijalnih pretenzija Srbije na Kosovo“.

Kopija strategije NATO

Profesor geopolitike Srđan Perišić kaže da je u kosovskoj strategiji prepoznatljiv rukopis NATO-a, s obzirom da se neki delovi čak i poklapaju sa strategijom NATO pakta koja je usvojena nedavno na samitu Alijanse u Madridu.
„Ovu strategiju će usvojiti Parlament Kosova posle čega će kao i sve strategije, imati određenu ulogu na osnovu će se donositi i zakoni. Na primer, zakon o odbrani, zakon o vojsci… Dakle, to je posle usvajanja strategije drugi korak,“ kaže Perišić.
Iz ove strategije proizilazi stvaranje oružanih snaga Kosova, dodaje Perišić, a sve na talasu tobožnje opasnosti od Srbije, odnosno od Rusije, jer u strategiji piše i da je „Srbija intenzivirala političku, ekonomsku, vojnu i obaveštajnu saradnju sa ruskom državom a da se srpsko-ruska saradnja odvija u kontekstu stalnih napora Rusije da oslabi poredak uspostavljen dugoročnim međunarodnim ulaganjem u pacifikaciju i demokratizaciju zemalja regiona“.

Put ka formiranju Vojske Kosova

„Iz strategije proizilaze zakoni tako će i iz ovog strateškog dokumenta biti donet zakon o vojsci. Drugim rečima, kosovske snage bezbednosti koje se ne smatraju vojnom oružanom silom, biće transformisane u Vojsku Kosova iako u skladu sa Rezolucijom 12 44 Kosovo ne bi moglo da ima vojsku, već da su osnovna vojna sila na KiM snage Kfora. Međutim, upravo ovom strategijom to pokušavaju da zaobiđu u svetlu globalnih dešavanja i da KBS i zakonski definišu kao Armiju Kosova,“ ocenjuje Perišić.
On napominje da je to njihov cilj koji nije nov i ka kome teže odavno a ako tome dodamo koje sve naoružanje kupuju i dobijaju od drugih država i ko ih sve obučava sve je jasno.
Zastava tzv Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
SRBIJA
Priština usvojila nacrt bezbednosne strategije, Kurti saopštio ciljeve
„Sve zemlje NATO-a su učestvovale u naoružavanju. Hrvatska, podsećam, ima svoju četu na KiM, a plus toga obučava kosovski vojni kadar u svojim školama. NATO je više ili manje preko određenih država usmerio sve snage da Kosovo dobije vojsku. Sva metodologija se koristi i ostao je još jedan korak – da se kosovske bezbednosne snage i zakonski transformišu u vojsku Kosova i zato im je ova strategija i potrebna, jer će iz nje praviti zakon o vojsci,“ uveren je on.
Dešavanja u Ukrajini im sada, kako kaže, dolaze kao pokriće za to, kao i isticanje bliskosti Srbije sa Rusijom.
„To im Amerika i sugeriše. Jasno se čekala ova ruska vojna operacija jer NATO je sa strategijom koju je sada usvojio čekao skoro dve i po godine. Sad znamo i zašto. Isto tako i Kosovo. Upravo se od Ukrajine pravila jedna anti-Rusija jer je Zapad znao da u određenom momentu Rusija neće više trpeti i da će pokrenuti operaciju a kad se to desilo onda je tek NATO objavio svoju strategiju, navodno zbog ruske "vojne agresije",“ kaže Perišić.

Korak ka NATO paktu

On smatra da je nova strategija Prištine i korak ka Partnerstvu za mir, što je prva stanica ka NATO čemu teže i Kosovo, i Alijansa.
„Kada proglase KBS za Vojsku Kosova ona će verovatno biti primljena u Partnerstvo za mir i zato se ide od krovnog dokumenta a to je ova strategija pa zakoni i videćemo koliko će vremena proći od jedne do druge stvari. Ali kad naprave zakon svi će reći da Priština može da postane članica bar Partnerstva za mir i svi će to aminovati tome“ uveren je naš sagovornik.
Posebna opasnost u ovoj strategiji, po rečima Perišića, nalazi se u delu gde se govori o „uplitanju u unutrašnja pitanja Kosova od strane srpske države" kroz uticaj i instrumentalizaciju lokalnog stanovništva srpske zajednice, uglavnom koncentrisane u severnom delu Kosova.
Srbija - tzv. Kosovo - NATO - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
SRBIJA
Još jedan presedan na putu: Kosovo pokušavaju da uvuku u Partnerstvo za mir
„Nepotpuna integracija ovog dela stanovništva omogućava Srbiji da kontinuirano koristi međunacionalne odnose u korist svojih neprijateljskih i subverzivnih ciljeva. Ove aktivnosti imaju za cilj destabilizaciju, ometanje funkcionalnosti i dugoročnog razvoja zemlje,“ piše u strategiji. Perišić ovo komentariše na sledeći način:

Plan za napad na Srbe na KiM

„Srbiju teoretski, dakle, definišu strateškim dokumentom kao neprijatelja a time stvaraju temelje da negde vojno intervenišu, na primer protiv severa Mitrovice ili Srba na KiM jer ih ovom strategijom proglašavaju da su oni produžena ruka srpskog agresivnog ponašanja. Sa svim ovim što smo nabrojali gore, oni stvaraju zakonsku regulativu da deluju protiv Srba na KiM,“ uveren je on.
Dakle, to su sve planovi koju su ranije napisani, zaključuje Perišić, samo se čekao pogodan momenat da bi optužili, u ovom slučaju, i Srbiju i Rusiju.
Bataljon NATO-a u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2022
RUSIJA
NATO neće u direktan vojni sukob s Rusijom, jer su ih rezultati analiza – iznenadili /video/
Dalje u strategiji piše i da mogućnost konvencionalnog vojnog napada na suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo nije velika, uglavnom zbog prisustva i mandata snaga koje predvodi NATO, ali da u svakom slučaju, dinamično globalno i regionalno bezbednosno okruženje zahteva da se takva pretnja stalno procenjuje i uzima u obzir, jer je Srbija "jasno stavila do znanja nameru za mogućnost intervencije i kontinuirano demonstrira povećanje vojnih sredstava i kapaciteta“.
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
SRBIJA
Čelnici Prištine u Vašingtonu dokazivali da ih Amerika nije ostavila na cedilu
Zastave samoproglašene republike Kosovo i EU - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2022
SRBIJA
Tragikomično priznanje Evropske unije: Ni sami više ne znaju šta sa Kosovom
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SRBIJA
Kfor će zaštiti Srbe samo ako vidi odlučnost Srbije da ne dozvoli novi pogrom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala