Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kfor će zaštiti Srbe samo ako vidi odlučnost Srbije da ne dozvoli novi pogrom

© AP Photo / Visar KryeziuVojnici Kfora na Kosovu
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Ako na jesen dođe do provokacija Prištine na severu Kosova, Srbi će moći da računaju na pomoć Kfora samo ako te snage vide odlučnost Srbije da interveniše u zaštiti srpskog življa i imovine, kaže general Mitar Kovač, koji podseća da se tokom pogroma 2004. godine KFOR angažovao tek kada je sve već bilo maltene gotovo.
U istom danu kada su specijalne jedince kosovske policije ROSU upale po ko zna koji put u srpsku opštinu Štrpce na Kosovu i Metohiji i bez nekog posebnog razloga okrenuli je naglavačke, zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana ocenio je u intervjuu da "NATO ne vidi znak bilo kakvog rizika od eskalacije situacije na severu Kosova a i šire“.

Može li Kfor da zaštiti Srbe

Mitar Kovač, general major u penziji, primećuje da je zamenik generalnog sekretara NATO ili neobavešten, ili nezainteresovan, jer epilog dosadašnjih dešavanja na KiM su dva upada specijalnih snaga ROSU na sever, gde je u jednom došlo i do ranjavanja Srba, i dva upada u Štrpce pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala.
Dodamo li ovome najnovija dešavanja koja po svemu sudeći Albanci spremaju Srbima za jesen, postavlja se pitanje da li je Kfor uopšte spreman da zaštiti Srbe ako ipak dođe do eskalacije, slične pogromu marta 2004. godine.
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SRBIJA
„Međunarodna zajednica da urazumi Kurtija“: Poruka Beograda posle upada pripadnika Rosu u Štrpce
Kovač navodi da je indikativno što je Džoana u razgovoru napomenuo da Kosovske bezbednosne snage (KBS) na sever mogu da dođu samo uz dogovor i konsultacije sa komandantom KFOR-a, uz ironičnu opasku da KFOR "nije dozvolio“ ni pogrom nad Srbima 2004. pa se on desio.
„Bez obzira na izjave zvaničnika NATO, može se oceniti da će u narednom periodu Priština intenzivirati mere kojima bi zaokružila takozvanu nezavisnu državu Kosovo i na severu Kosova, bez obzira na cenu, jer zna da će iza nje i kad pogreši stati snage NATO pakta. Drugim rečima, progledaće im kroz prste, zato što imaju „velikog brata“ uz sebe - Ameriku i njene geostrateške interese,“ uveren je Kovač.

Ako dođe do eskalacije Kfor će ćutati

On takođe podseća da je NATO na samitu u Madridu ovaj region kao i crnomorski proglasio za regione od strateškog interesa za NATO. Iz tih razloga, smatra Kovač, bar u ovoj fazi, Alijansi ne odgovara da otvara i ovde još jednu krizu, sličnu pogromu nad Srbima na KiM iz 2004. godine.
„To, međutim, ne znači da u bližoj budućnosti neće doći do eskalacije krize koju NATO, odnosno Kfor, neće moći da kontroliše. U tom smislu, rukovodstvo takozvane lažne države Kosovo može da iskoristi situaciju i preduzima nasilne mere, koje su već na neki način počele upadom u Štrpce, kako bi uspostavila njihovu takozvanu državnost u srpskim sredinama. Ova intervencija je bila samo demonstracije sile i dokazivanje da Srbima nisu autonomni u obavljanju svoje vlasti, već su im preko ROSU pokazali ko je prava vlast,“ mišljenja je Kovač.

Priština ništa ne radi na svoju ruku

Drugim rečima, ističe sagovornik Sputnjika, pokazali su koja vlast mora da se poštuje i da ne treba da održavaju nikakve veze koje mogu ličiti na saradnju sa centralnom Srbijom.
Kovač dodaje da bi se moglo reći da NATO paktu, zbog dešavanja u Ukrajini, nije trenutno u interesu izbijanje neke krize, oružanih incidenata ili nekog ozbiljnijeg sukoba na Kosovu i Metohiji ili na zapadnom Balkanu uopšte zbog konteksta dešavanja u Ukrajini.
„Mislim, međutim, da Priština ima povremene konsultacije sa svojim mentorima, pre svega iz Amerike, Nemačke i Velike Britanije, do koje granice mogu da idu, i da je svaka intervencija usaglašena sa njima, bez obzira što se one u tom procesu krize ne oglašavaju. Ne verujem da Priština bilo šta preduzima na svoju ruku,“ uveren je Kovač.
Tokom prošle godine, po zvaničnim podacima, bilo je 133 napada Srbe na KiM, što je u proseku na svaka 2,7 dana po jedan napad, ili jednom u 65 sati.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala