Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Međunarodna zajednica da urazumi Kurtija“: Poruka Beograda posle upada pripadnika Rosu u Štrpce

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Petković
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština treba dobro da razmisli o svojim potezima i istakao da je poruka Beograda međunarodnoj zajednici da urazumi premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i vrati ga dijalogu.
Govoreći o jučerašnjem upadu jedinica Rosu u Štrpce, Petković je za RTS rekao da se teror Kurtija prema Srbima na KiM nastavlja, da on odbija dijalog, gazi sporazume, pokušava da unizi Srbe na KiM i da je aposlutno opredeljen da ide u pravcu destabilizacije na KiM.
Petković je naveo da su pripadnici Rosu juče upali u Štrpce sa obrazloženjem da skidaju kamere, ističući da te kamere ne rade više godina, da je početkom godine kosovska policija proveravala taj server i videla da nije u funkciji. Ukazao je da to pokazuje da Priština više ne traži izgovor za upad u srpske sredine i da je namera Prištine da zastraši srpski narod i natera ga da napusti KiM.
Dodao je da je reč o trećem upadu u Štrpce od početka godine i ukazao da Priština uvek bira veliki praznik i ocenio da je cilj da se izazove negativna reakcija ili našeg naroda na KiM ili Beograda.
"Samo pribranom reakcijom naših ljudi do sada smo uspevali da izbegnemo veće probleme i sukobe", rekao je Petković i podsetio da su Beograd i predsednik Aleksandra Vučić uvek pozivali na mir i pribranost našeg naroda.
Istakao je da Beograd neće nemo posmatrati takve upade i napade, uperene protiv bezednosti i opstanka našeg naroda na KiM.
Petković je rekao da Kurti na sve načine priziva rat na severu KiM i pokušava da ugrozi dijalog.
Istakao je da je potrebno krenuti u formiranje ZSO.
"Neka niko ne misli da Beograd može da zaboravi ZSO", naglasio je Petković i ukazao da je to institucionalni mehanizam za ostvarivanje kolektivnih prava srpskog naroda na KiM.
Podsetio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve vreme govori da moramo da sačuvamo mir i da zato insistiramo na dijalogu i sporazumima koji su postignuti.
Petković je naglasio da mora da se implementira sve iz Brisela i ukazao da ZSO nije formirana 3.367 dana.
"Brojaćemo svaki dan dok se ona ne formira", istakao je Petković.
Petković je ukazao da je za Prištinu sever KiM "stara opsesija" i da su specijalci Rosu devet puta upadali na sever KiM, iako nemaju pravo da ulaze na sever bez odobrenje Kfora i gradonačelnika četiri opštine, preneo je Tanjug.
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
SRBIJA
Pripadnici Rosu pod punom opremom upali u Štrpce
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala