- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čija je Kijevska Rusija: Zelenski prepisuje model Albanaca sa Kosova

Vladimir Veliki
Vladimir Veliki - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
To što ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da je Ukrajina ekskluzivni naslednik Kijevske Rusije nije ništa novo – to se odavno događa. Međutim, Zelenski ne može da potiskuje i proteruje Rusiju iz te vrste nasleđa, jer to nije održivo ni po naučnim, ni po moralnim kriterijumima, pogotovo što je današnja Rusija nastala u Kijevskoj Rusiji.
Ovako profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, istoričar Miloš Ković komentariše izjavu Vladimira Zelenskog da samo Ukrajina može da polaže pravo na nasleđe Kijevske Rusije.
Zelenski ovo nije izjavio prvi put. Povodom iste teme, na isti način govorio je i prošle godine, istog dana kao i ove – na Dan državnosti Ukrajine, 28. jula. Takođe, Zelenski nije izmislio tezu da je Ukrajina jedina naslednica Kijevske Rusije.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Zelenski: Ukrajina – jedina naslednica Kijevske Rusije, majke naše istorije
Nju je prvi počeo da zastupa ukrajinski nacionalista, istoričar i političar sa početka 20. veka Mihail Gruševski, koji je u svojoj desetotomnoj knjizi „Istorija Ukrajine – Rus’“ pokušava da dokaže da su jedini (ili „pravi“) naslednici Kijevske Rusije - Ukrajinci i Ukrajina, dok su savremeni Rusi potomci „varvara“ sa istoka, koje su Ukrajinci „civilizovali“.

U toku je borba za istoriju

Hteo ili ne, čovek uvek razmišlja po analogijama, kaže Ković i napominje da se prekrajanje istorije ne događa samo u Ukrajini, već i na našim prostorima.
„U toku je borba za istoriju; ili borba za sećanje; ili, ako hoćete, borba za interpretaciju istorije. Svako ima pravo da interpretira prošlost na svoj način, ali ovde je reč o borbi za nametanje diskursa i tu se Zelenski oslanja na ogromnu meku moć Zapada koji stoji iza tog novokomponovanog ukrajinskog diskursa, onako kao što ista ta meka moć Zapada stoji iza albanskog diskursa na Kosovu i Metohiji, ili crnogorskog u Crnoj Gori“, objašnjava Ković.
Radi se o ljudima koji zaista veruju da je istorija sluškinja politike, parafrazira naš sagovornik poznatu izreku o istoriji kao učiteljici života.
Po pravilu, oni koju u rukama drže silu, veruju da imaju pravo i da pišu istoriju i to je tako odvajkada. Na taj način, u proteklih tridesetak godina, tako se i pišu istorijski udžbenici u Ukrajini, Severnoj Makedoniji ili u Crnoj Gori. Međutim, interpretacija traje onoliko koliko traje moć onoga ko stoji iza takvog diskursa.
„Tako da, bez obzira na to što nam u ovom trenutku izgleda kao da je takva zloupotreba istorije pustila duboke korene u protekle tri decenije, ponajviše od 2014, ništa nije nepovratan proces u istoriji“, konstatuje Ković.
Naš sagovornik podseća da su postojale austrougarska ili sovjetska interpretacije istorije; njih više nema, dolaze nove generacije istoričara i sa promenama moći u svetu i jačanjem Rusije menjaće se i diskursi. To je proces kojim pojedini istoričari i političari ne mogu da upravljaju.

Kome pripada nasleđe Kijevske Rusije

Na pitanje kome pripada pravo na nasleđe Kijevske Rusije, Ković odgovara da ono pripada onome ko ispoveda vrednosti Kijevske Rusije.
„Opet, vrednosti, predanje i nasleđe Kijevske Rusije prilično je složeno. Ono je u počecima varjaško i pagansko, a kasnije je pravoslavno-hrišćansko. Najbolje je reći ovako: ono pripada svima i nikome. Dakle, mi ne možemo da posedujemo, ne možemo da imamo Kijevsku Rusiju u svom džepu“, navodi Ković.
Međutim, ako govorimo o tome ko ispoveda vrednosti Kijevske Rusije, to je, prema Kovićevim rečima, savremena Rusija. Kijevska Rusija je ispovedala želju za nezavisnošću, čak i onda kada je primila hrišćanstvo nije postala vazal Vizantije.
„Dakle, ona država koja ispoveda žeđ za slobodom i nezavisnošću u odnosu na strane centre moći, ona u najznačajnijoj meri ispoveda vrednosti Kijevske Rusije i to je, prema mom mišljenju, Rusija“, ističe Ković.
Na izjavu Zelenskog o ekskluzivnom pravu Ukrajine na nasleđe Kijevske Rusije reagovali su i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Lavrov se našalio da bi ukrajinske vlasti uskoro mogle da prisvoje proslavu Nove godine, dok mu je Zaharova poručila da ima na umu da će se jedan deo Ukrajine ponovo zvati Rus’.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala