Zelenski: Ukrajina – jedina naslednica Kijevske Rusije, majke naše istorije

© REUTERS / GLEB GARANICHPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Predsednik Vladimir Zelenski čestitao je sugrađanima 1033. godišnjicu pokrštavanja Kijevske Rusije. Ukrajinski lider je „između redova“ odgovorio na nedavno objavljeni članak ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini rekavši da je njegova zemlja jedina naslednica jedne od najmoćnijih država srednjevekovne Evrope.
„Pokrštavanje Kijevske Rusije za koje je zaslužan knez Vladimir nije deo naše istorije – već jeste naša istorija. Ne moramo to da dokazujemo istorijskim traktatima, radovima, člancima, jer naši dokazi nisu na papiru, već na metalu i kamenu. Oni nisu u mitovima i legendama, već u našim gradovima i na našim ulicama“, rekao je ukrajinski lider, imajući u vidu Putinov članak.
Šef Ukrajine je u video-obraćanju govorio i o Krimu, nazvavši ga „detetom Ukrajine“.
Kijevska Rusija je majka naše istorije“, istakao je predsednik i dodao da su Krim i 24 oblasti Ukrajine „njena deca“, koje su s pravom „naslednici“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Putin objasnio zašto je napisao članak o Ukrajini: Aktivno se radi na projektu „anti-Rusija“
Zelenski je dodao da „daleki rođaci“ i „nećaci“ ne bi trebalo da posežu na nasledstvo Kijevske Rusije i da „pokušavaju da dokažu svoju uključenost u istoriju staru hiljade godina i hiljade događaja povezanih s njom, nalazeći se hiljadama kilometara od mesta gde su se odvijali“.
On je u klipu sproveo video-obilazak svetih mesta u Kijevu i različitim delovima Ukrajine koji su povezani sa istorijom hrišćanstva. Podsetio je na versku raznolikost Ukrajine i pozvao građane zemlje „da zajednički teže jednom – da ne izgube ono što je izgrađeno, obnove ono što je uništeno i vrate ono što je oteto“, odnosno „da sačuvaju sebe i državu“.
U Kijevu su juče počele praznične svečanosti povodom 1033. godišnjice pokrštavanja Kijevske Rusije.
Tačan datum kada je Kijevska Rusija prihvatila hrišćanstvo 988. godine nije poznat, ali se praznik u Rusiji tradicionalno obeležava 28. jula kao dan sećanja na kneza Vladimira, krstitelja pravoslavne Rusije.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin objavio je nedavno članak „O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca“, u kojem je govorio o Ukrajini, o odnosima Moskve i Kijeva, o Donbasu, ali i o poreklu ruskog i ukrajinskog naroda, odnosno da su i Rusi i Ukrajinci jedan narod, jedna celina, kao i da to nije plod konjunkture, već da je to njegovo lično ubeđenje.
Šef Ukrajine je ranije priznao da nije u potpunosti pročitao članak zbog nedostatka vremena, ali je obećao da će ga proučiti, kao i da je spreman da lično razgovara sa ruskim kolegom o tom materijalu.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala