- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Američki centar upozorava na smrtonosnu bakteriju koja je 2014. procurila iz laboratorije

CC0 / Unsplash/Adrian Lange / Bakterije
Bakterije - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Najmanje dva Amerikanca su hospitalizovana zbog retkog i potencijalno smrtonosnog soja bakterije. Američki zdravstveni zvaničnici alarmiraju zbog opasnog soja koji je nedavno otkriven u toj zemlji po prvi put, upozoravajući da bi mogao da izazove ozbiljnu bolest.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je upozorenje da je „po prvi put u kontinentalnim Sjedinjenim Državama“ pronađena bakterija Burkholderia pseudomallei, napominjući da je soj odgovoran za retku bolest melioidozu – poznatu i kao Vitmorova bolest.
Bakterija je „identifikovana uzorkovanjem zemljišta i vode iz životne sredine u regionu južnog Misisipija tokom istrage o dva slučaja melioidoze kod ljudi“, navodi centar, dodajući da je jedan slučaj bolesti otkriven još u julu 2020, a lokalno prisustvo bakterije je potvrđeno prošlog meseca.
Iako su njihovi slučajevi bili u nekoliko godina razmaka, genomsko sekvenciranje je otkrilo da su dva pacijenta sa melioidozom bila „inficirana istim novim sojem sa zapadne hemisfere“, što se „razlikovalo od prethodnih poznatih izolata“, saopštio je CDC. Obojica su hospitalizovana sa sepsom i pneumonijom, ali su se oporavili nakon tretmana antibioticima.
Ova bakterija se obično nalazi u tropskim i suptropskim klimama širom sveta, uključujući jugoistočnu Aziju, Centralnu i Južnu Ameriku, Karibe i Australiju. Iako može da izazove tešku bolest, CDC je primetio da se rizik od prenošenja sa osobe na osobu „smatra izuzetno niskim jer ima malo dokumentovanih slučajeva.
Studija koju su 2016. sproveli istraživači na Univerzitetu Oksford procenjuje da je patogen ubio do 89.000 ljudi tokom prethodne godine i ukazuje da može biti prisutan u do 79 zemalja, uključujući 34 koje ga ranije nisu otkrile. U to vreme, list je ukazivao na „potpuno odsustvo“ bakterija u SAD.
Krajem 2014. godine, CDC je potvrdio da je bakterija procurila iz jedne od njenih laboratorija u Luizijani nakon što je više životinja koje su služile za testiranje dobilo melioidozu, od kojih najmanje četiri nisu preživele. CDC je kasnije zatvorio istraživanje bakterije Burkholderia pseudomallei, rekavši da je otkrio ozbiljne probleme sa procedurama biološke bezbednosti, piše RT.
Muva - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Patogena „zombi“ gljivica ima najodvratniju strategiju preživljavanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala