- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Patogena „zombi“ gljivica ima najodvratniju strategiju preživljavanja

© pixabayMuva
Muva - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
Pratite nas
Patogena gljivica Entomophthora muscae ima najodvratniju strategiju preživljavanja ikada opisanu: nakon što zarazi ženke kućnih muva svojim smrtonosnim sporama i ubije ih, mami mužjake da se pare... sa leševima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Uznemirujuće nalaze predstavio je Univerzitet u Kopenhagenu. Istraživači su analizirali mirise koje emituju gljivice pojačane u mrtvim ženkama muva, kao i seksualno ponašanje mužjaka.
Dok inficira ženke muva, gljivica ih polako konzumira iznutra, na kraju ih ubija, a zatim emituje hemijske signale poznate kao seskviterpeni koji privlače mužjake.
„Hemijski signali deluju kao feromoni koji očaravaju muške mušice i izazivaju neverovatnu želju da se pare sa beživotnim ženskim leševima“, rekao je Henrik Fajn Liht, vanredni profesor na Odseku za životnu sredinu i nauke o biljkama Univerziteta u Kopenhagenu.
Nakon što se mužjak muve pari sa lešom, na kraju se i on zarazi gljivicom i suočava se sa istom jezivom sudbinom.
Ono što još više uznemirava je činjenica da leševi postaju privlačniji kako vreme prolazi. Prema istraživanju, 73 odsto muških muva se parilo sa leševima ženki koje su umrle od gljivične infekcije 25-30 sati ranije, dok se samo 15 odsto parilo sa leševima koji su bili mrtvi 3-8 sati.
„Vidimo da što je duže ženka muva mrtva, to postaje privlačnija za mužjake. To je zato što se broj spora gljivica vremenom povećava, što pojačava zavodljive mirise“, rekao je Fajn Liht.
Međutim, u nepristojnim nalazima ima više nego što bi se u početku moglo primetiti. Prema naučnicima, studija bi mogla pomoći u pronalaženju efikasnih sredstava za odbijanje muva u budućnosti – ne samo zbog odvratne strategije preživljavanja Entomophthora muscae. Rad je objavio časopis „Nejčer“.
Gljivica kandida auris - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
„Loš znak“: Smrtonosne gljivice počele čudno da se razmnožavaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala