- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasada Rusije u BiH: Šmitova odluka donesena pod spoljnim pritiskom

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2022
Pratite nas
Očigledno je da je odluka Kristijana Šmita o nametanju tehničkih izmena Izbornog zakona BiH donesena pod spoljnim pritiskom, koliko god da dobre namjere Šmit nudi kao obrazloženje, stav je Ambasade Rusije u BiH.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Već sada u uslovima konačne propasti, te ionako dovoljno kompromitovanog ugleda može se pretpostaviti gde će voditi „dobre namere“ gospodina Šmita, navodi se u odgovoru ruske Ambasade Srni na molbu da daju svoje mišljenje o nametanju ove odluke.
„Uvek smo polazili od toga da korištenje vanrednih ovlaštenja jeste štetno i kontarproduktivno. I to je još ozbiljnije kad se radi o izmenama u zakonodavstvu - nijedan visoki predstavnik nema pravo da nametne takve promene u smislu samih ‘bonskih ovlaštenja‘“, istakli su iz ruske Ambasade.
U odgovoru se napominje da je ruska Ambasada više puta istakla da ne smatra Šmita legitimnim visokim predstavnikom, te da sa logičkog i političkog stanovišta njegove aktivnosti za nju nisu legitimne.
Principijelan stav ruskog diplomatskog predstavništva jeste da bi bilo koje promene u BiH trebalo da budu rezultat strpljivog dijaloga strana u BiH na osnovu uzajamnog poštovanja, bez radikalne retorike, kao i bez bilo kakvog spoljnog uticaja.
Iz ruske Ambasade naglasili su da, ako političari ne uspiju da se dogovore, onda se mora živeti u uslovima odsustva neophodnih odluka, trpeći sve posledice koje će proizilaziti iz toga, prenosi RTRS.
„U stvari, radi se o istinskom suverenitetu država u uslovima pokušaja Zapada da očuva svoju dominaciju. Prema našem mišljenju, istinski suveren izbor za BiH mogao bi da bude konsolidovan dogovor i zahtev za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. Moguće je da takav pristup postane temelj i za postizanje saglasnosti o svim aktuelnim pitanjima funkcionisanja BiH“, poručili su iz ruske Ambasade.
Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je juče odluku o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
REGION
Sudbina građanina Šmita: Udario na hrvatski zid gneva i ratni doboš Bošnjaka, a Srbi ga ne priznaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala