- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vice-premijerka Bugarske: Upozoravala sam da se ne prekidaju pregovori sa „Gaspromom“

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Bugarska socijalistička partija kojoj je poveren poslednji pokušaj formiranja novog kabineta, obavestila je predsednika Rumena Radeva da neće predlagati kandidata za premijera i sastav Vlade. Lider BSP Kornelija Ninova istakla je da ne žele da snose odgovornost za energetsku krizu i da je upozoravala da se ne prekidaju pregovori sa „Gaspromom“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Podsetimo, socijalisti su bili prinuđeni da odustanu od šanse za formiranje nove Vlade, nakon što parlament nije podržao njihov zakonodavni program za narednih nekoliko meseci. Sada predsednik Bugarske treba da raspusti Narodnu skupštinu, imenuje novu službenu vladu i proglasi datum vanrednih parlamentarnih izbora.
Na sastanku sa BSP, Radev je zahvalio predstavnicima partije na naporima povodom formiranja Vlade, i istakao da vladajuća koalicija („Nastavićemo promene“, BSP i „Demokratska Bugarska“) ostavlja budućoj službenoj Vladi „haos u energetici“.
„Kriza u energetici koja može da preraste u kolaps u ekonomiji i društvenom sistemu je najteže nasleđe trenutne Vlade, obratio se socijalistima Radev.
Nakon sastanka, lider BSP, vice-premijer i ministar ekonomije Kornelija Ninova savetovala je Radevu da svoju kritiku usmeri na adresu stranke „Postoji takav narod“, koja trenutno istupa kao opozicija vladajućoj koaliciji i ima svog ministra u Vladi – ministra energetike Aleksandra Nikolova.

„Odluke u oblasti energetike donosi ministar. Ne želimo ni najmanje da za njih snosimo odgovornost, jer smo i mi i ja lično višestruko upozoravali pre tri meseca da se ne prekidaju pregovori sa ‘Gaspromom’. Saopštili smo to zajedno sa predstavnicima industrije još pre tri meseca. Neophodno je naći alternativne dobavljače, ali ni u kom slučaju se ne smeju prekidati pregovori sa ‘Gaspromom’“, izjavila je novinarima Ninova.

Ona je pozvala predsednika da se ne ‘izgovara nasleđem’, koje ostavlja Vlada, već da imenuje ministre koji će rešiti probleme u energetici.
Ninova se krajem aprila, nakon obustave isporuka ruskog gasa sastala sa rukovodstvom pet najvećih bugarskih organizacija-poslodavaca i apelovala da se obnove pregovori sa Gaspromom“, kao i isporuke gasa. U junu je potvrdila da i dalje stoji pri tome.
Nakon jutrošnjeg sastanka bugarskog predsednika sa BSP, Vlada je objavila da se sprema da zaključi sporazum o isporuci američkog TNG u periodu od oktobra do aprila, pri čemu će njegova cena biti za 30 dolara niža od cene na evropskim tržištima.
Ambasadorka Rusije u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova , sa svoje strane, izjavila je da Moskva spremna da obnovi isporuke gasa Bugarskoj ako Sofija bude želela.
Podsetimo, „Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
REGION
Rasprava u bugarskom parlamentu: Svejedno kupujemo „totalitarni“ ruski gas, ali preko posrednika
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2022
REGION
Bugarski poslanik: Naš vicepremijer sprečio da dobijamo ruski gas
Novinari iz Srbije u obilasku rafinerije nafte u Omsku, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2022
RUSIJA
Bugarski poslanik: Sofija jednostavno treba da prihvati uslove „Gasproma“, kao i drugi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala