- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Rasprava u bugarskom parlamentu: Svejedno kupujemo „totalitarni“ ruski gas, ali preko posrednika

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Još jedna rasprava o ruskom gasu izbila je u parlamentu Bugarske nakon što je održana sednica specijalne komisije koja je utvrdila sve okolnosti u vezi sa prestankom isporuka tog energenta iz Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Članovi komisije su naveli da je kompanija „Bulgargas“, verovatno, tražila povod da se odrekne ruskog gasa i manipulisala informacijom na temu komunikacije sa „Gaspromom“ u vezi sa zahtevima Rusije da se plaćanje vrši po novoj šemi.
U partiji „Demokratska Bugarska“ su izjavili da se njeni poslanici bore sa oponentima koji žele da Bugaska ostane zavisna od ruskih energenata.

„Naša zemlja će nastaviti da ide napred, kada geopolitički i energetski bude nezavisna od Rusije“, izjavio je Ivajlo Mirčev poslanik partije „Demokratska Bugarska“.

U opozicionoj partiji „Vozroždenije“ su izjavili da su neke kolege pokušavale da spreče raspravu o izveštaju.
„Izveštaj dokazuje da nećemo kupovati ‘totalitarni’ ruski gas koji ima 30 odsto nižu cenu, mi ćemo kupovati takav isti ‘totalitarni’ gas, ali preko posrednika. Kolege iz drugih partija je bilo sramota da koriste reč ‘posrednici’, pa su ih nazivali trgovcima. Ne, to su posrednici!, rekao je Cončo Ganev iz partije „Preporod“.
Atalaj Ramadan iz proturske partije „Pokret za prava i slobode“ je činjenice koje su otkrivene tokom istrage nazvao korupcijom. On je pozvao sve institucije, koje se bave snabdevanjem gasom, kao i premijera Kirila Petkova, na odgovornost.
Podsetimo, parlament nije podržao zaključak koji je dat u izveštaju. Poslanici su većinom glasova bili protiv, međutim, odlučeno je da se dokument preda nadležnim institucijama na razmatranje.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
RUSIJA
„Račun za gas biće nepodnošljiv“: U Bugarskoj predlažu povećanje cene gasa u avgustu za 54 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala