- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit precizirao iznose novčanih kazni za povredu Izbornog zakona

© AP PhotoVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Izmene i dopune Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit, takozvani visoki predstavnik u BiH, podrazumevaju povećanje kazne za povredu Izbornog zakona za političke subjekte do 30.000 konvertabilnih maraka (15.000 evra), a za angažovane u izbornoj administraciji do 1.000 konvertibilnih maraka (500 evra).
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Šmit je tehničkim izmenama Izbornog zakona BiH povećao iznos kazne za angažovane u izbornoj administraciji, pa će se za povredu Izbornog zakona, umesto od 200 do 1.000 konvertibilnih maraka (100 do 500 evra), plaćati od 600 do 3.000 konvertabilnih maraka (od 300 do 1.500 evra), dok će politički subjekti, umesto iznosima od 1.000 do 10.000 (od 500 do 5.000 evra), biti kažnjavani od 3.000 do 30.000 konvertabilnih maraka (od 1.500 do 15.000 evra).
U odluci, koja je objavljena na internet stranici OHR-a, definisani su elektronski i internet mediji, društvene mreže, govor mržnje, kao i zloupotreba javnih sredstava u izborne svrhe.
Šmit navodi da nosilac izvršne funkcije na bilo kojem nivou vlasti ne sme zloupotrebljavati javna sredstva, što podrazumeva uključivanje državnih službenika podređenih kandidatu u obavljanju poslova tokom radnog vremena radi promocije kandidata ili političkih subjekata, korištenje prostorija koje zauzimaju javne institucije i organi za aktivnosti predizborne kampanje, ukoliko njihova upotreba nije zagarantovana drugim kandidatima i političkim subjektima.
Zloupotrebom javnih sredstava smatraće se i upotreba sredstava za komunikacione i informacione usluge, kancelarijske opreme javnih institucija i organa za izbornu kampanju, kao i korištenje prevoznog sredstva u vlasništvu državne, entitetske, gradske, kantonalne ili opštinske vlasti i organizacije bez naknade ili uz snižene naknade za aktivnosti kampanje.
U odluci je navedeno da se dopunjava način imenovanja članova opštinskih izbornih komisija.
Navodi se da je, prilikom odlučivanja po službenoj dužnosti ili prilikom odlučivanja po žalbama i prigovorima, Centralna izborna komisija BiH /CIK/ ovlaštena da naloži izbornoj komisiji, Centru za registraciju birača, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzme mere za otklanjanje identifikovane nepravilnosti, ali je ovlaštena i da izriče kazne do 30.000 konvertabilnih maraka (oko 15.000 evra), briše imena kandidata, decertifikacija političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata.
Zabranjuje se i lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata, kao i zloupotreba zakonskog prava da učestvuje u radu biračkog odbora u ime jedne političke stranke, navodi se u izmenama Izbornog zakona.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na službenoj internet stranici OHR-a ili prvog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, koji god od tih dana nastupi ranije, navodi se u odluci.

Šmit sa političarima u BiH za nekoliko nedelja

Kristijan Šmit je za Federalnu televiziju rekao da je političarima u BiH poručio da do avgusta ili septembra pripreme ideje.
„Nadam se da će neke stvari, poput blokade, biti rešene. A onda će i druge stvari biti rešene. Onda ćemo u odgovarajuće vreme doneti odluku - orijentisaću se šta je važno za građane“, dodao je Šmit.
Istakao je da je taktiziranje na račun građana prošlost.
„Molim da se jasno shvati – ja ne razlikujem je li neko iz ove ili iz one partije. U svim partijama ima ljudi koji su u redu i ne. Ovde je reč o pojedinim političkim odlukama koje se moraju doneti“, rekao je Šmit.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
REGION
Stupile na snagu Šmitove izmene Izbornog zakona u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala