- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Stupile na snagu Šmitove izmene Izbornog zakona u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Odluka takozvanog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona u tehničkom delu obavljena je na veb stranici OHR-a. Odluka će stupiti na snagu odmah.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ona stupa na snagu na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova, prenose sarajevski mediji.
Šmit je izmenio član 2.15 Izbornog zakona u kojem sada stoji da ako se ne izvrši imenovanje novog ili zamenskog člana opštinske izborne komisije u zakonskom roku, centralna izborna komisija BiH može da izvrši njeno imenovanje.
Takođe, zabranjuje se zloupotreba zakonskog prava na učešće u radu biračkog odbora fiktivnim predstavljanjem.
CIK dobija ovlašćenja da uklanja imena kandidata sa kandidatske liste ako utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu, poništi overe političke stranke, koalicije i liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata.
Nosiocima izvršnih funkcija odlukom se zabranjuje zloupotreba javnih sredstava.
Zloupotrebe javnih sredstava odnose se na sledeće radnje:
uključivanje državnih službenika koji su podređeni kandidatu u obavljanju poslova u radnom vremenu u cilju promocije kandidata ili političkih subjekata;
korišćenje prostorija javnih ustanova i organa za obavljanje predizbornih aktivnosti ako korišćenje istih prostorija nije zagarantovano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uslovima;
korišćenje sredstava komunikacije, informacionih usluga, kancelarijske opreme javnih ustanova i organa za izbornu kampanju;
korišćenje sredstava prevoza u vlasništvu državnih, entitetskih, gradskih, kantonalnih ili opštinskih organa i organizacija bez naknade ili po sniženim naknadama za aktivnosti kampanje.
prikupljanje potpisa ili izborna kampanja koju sprovode lica koja obavljaju izabrane funkcije ili su državni službenici, tokom službenih aktivnosti ili događaja koje organizuje javna ustanova ili organ.
Ovim izmenama tako se uvode novčane kazne u iznosu od 600 do 3.000 konvertibilnih maraka za zaposlene ili angažovane u izbornoj administraciji, preneo je „Kliks“.
Protest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
REGION
Šmit odustao od političkih izmena Izbornog zakona, na sastanku vikao i lupao po stolu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala