- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šmit odustao od političkih izmena Izbornog zakona, na sastanku vikao i lupao po stolu /video/

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSProtest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita
Protest Bošnjaka u Sarajevu protiv Šmita - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Predstavnici sedam stranaka sa sedištem u Sarajevu danas su u zgradi OHR-a obavili konsultacije sa takozvanim visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom. Nakon sastanka izjavili su da Šmit neće nametnuti politički deo izmena Izbornog zakona, ali da hoće tehnički.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kliks“ prenosi izjavu predsednika SDP-a Nermina Nikšića koji je prvi izašao sa sastanka i saopštio da za sada neće biti nametanja problematičnih odluka o Izbornom zakonu, ali da Šmit ne odustaje od te opcije ukoliko proceni da je potrebno.
"Zadovoljan sam činjenicom da ipak nećemo imati odluku visokog predstavnika. On se zasad bazira samo na transparentnosti izbornog procesa", rekao je Nikšić.
Na sastanku nisu bili Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Dragan Čović, ali su umjesto njih došli Alma Čolo iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a i savetnica Dragana Čovića.

Šmit na sastanku vikao i lupao po stolu

Jedan od političkih lidera koji je bio na sastanku, predsednik NIP-a Elmedin Konaković izjavio je da je Šmit na početku sastanka vikao i lupao.
Konaković je istakao da su svi prisutni zadovoljni onim što su čuli s obzirom na to da Šmit neće nametati nikakve političke izmene Izbornog zakona BiH.
Plan je da se nametnu tehničke izmene i dozvoli bosansko-hercegovačkim političarima da pokušaju pronaći zajedničko rešenje. Ukoliko do dogovora ne dođe, kazao je da će biti primoran da reaguje.
"Sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati. Rekao je nekoliko puta i da razmišlja o cenzusu. Imali smo interesantan sastanak, na početku je Šmit vikao i lupao po stolu", rekao je Konaković.
Takođe, on navodi i kako je stekao utisak da Šmit mudro čeka momenat da reši i politički deo ukoliko ne budu to uspeli sami.
"Šmit mudro čeka da vidi da li ćemo se mi dogovoriti i onda, ako se to ne desi, će nametnuti i politički deo", rekao je Konaković, preneo je "Kliks".

Završen protest ispred zgrade OHR-a

Ispred zgrade OHR-a bilo je ranije danas okupljeno stotinak građana i saobraćaj je u ovom delu grada bio obustavljen. Bilo je to treće protestno okupljanje građana ispred zgrade OHR-a, nezadovoljnih najavom o mogućem nametanju izmena Izbornog zakona i Ustava FBiH od strane Kristijana Šmita.
Protest je završen između 15 i 16 časova.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
REGION
Šmit odbio da govori u Federalnom parlamentu u Sarajevu, nema vremena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala